EUROPSKA KOMISIJA OBJAVILA REFORMSKI PAKET ZA RAZDOBLJE OD 2021. DO 2027. GODINE

pexels-photo-164504

Europska komisija  je na ljeto pokrenula raspravu o ciljevima i raspodjeli 365 milijardi eura od 2021. do 2027. godine. Skoro trećina bila bi namijenjena za izravna plaćanja poljoprivrednicima, točnije 265,2 milijarde eura, a za ruralni razvoj 78,8 milijardi eura.

Republika Hrvatska bi za izravna plaćanja imala na raspolaganju 2.489 milijuna eura, za ruralni razvoj 1.969,4 milijuna eura, a potpore tržištu dobile bi na raspolaganje 86,3 milijuna eura.

Sumirano, na poljoprivrednu proizvodnju planira se izdavanje iz proračuna oko 5 posto manje po sadašnjim cijena, odnosno 12 posto po stalnim cijenama.

Ipak, prema prijedlogu Europske komisije naglasak bi se stavio na ruralni razvoj jer 50 posto stanovništva EU živi u ruralnim područjima. Također, naglašava se snažnija tržišna orijentacija i poboljšava se položaj poljoprivrednika.

Pozitivna stavka je i set poticajnih mjera i olakšica u osnivanju i razvoju tvrtki u ruralnim područjima. Promicati će se zapošljavanje, socijalna uključivost i lokalni razvoj, a na članicama je sastaviti i strateški plan, ali kroz prizmu posebitosti. Europska komisija će planove izanalizirati i odlučiti zavređuje li država bonus od pet posto sredstava dodijeljenih joj na ime ruralnog razvoja. Osim poticanja Europska komisija može intervenirati posebnim akcijskim planom preusmjeravanjem nacionalnog programa pa čak i obustaviti plaćanje. Ipak, Europska komisija ostaviti će slobodu država članicama da definiraju poljoprivrednika i tko sve ulazi u tu kategoriju, a postaviti će se i sustav savjetodavnih službi, sa zadatkom informiranja o uvjetima poslovanja.

Hrvatska državna uprava morati će se izboriti za domaću poljoprivredu; a biti će prisiljeni sklapati interesne koalicije, ali i trgovati ispod stola. Za više informacija klikni ovdje.

Slijedi nam vrlo uzbudljivo, ali i vrijeme s puno pregovora.

Pratite nas i dalje i doznajte sve relevantne informacije na vrijeme!