DIGITALNA TRANSFORMACIJA- STANJE U HRVATSKOJ

digitalnatransformacija2

Izvješće o digitalnom razvoju Europe (EDPR) prati zemlje članice u pogledu njihove digitalizacije i to na temelju kvantitativnih podataka iz Indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI).  Grafikon prikazuje indeks digitalnog gospodarstva i društva članica EU za 2017. godinu.

Screenshot_2

Izvor: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi

Hrvatska se 2017. godine, nalazila na 24. mjestu od 28 država članica EU-a. Iako je sveukupno ostvarila spor napredak (gledajući 2016. godinu), s 23. pala je na 24. mjesto jer su ostale države brže napredovale.

Zahvaljujući servisu e-Građani povećao se broj korisnika javnih usluga (s 21% na 34%), dok u pogledu broja novih e-usluga nije postignut značajniji iskorak. Većina dostupnih javnih e-usluga još uvijek podrazumijeva samo jednosmjernu komunikaciju odnosno samo preuzimanje formulara. Hrvatska je ostvarila malen napredak u području integracije digitalnih tehnologija u poduzećima.  Digitalne tehnologije omogućavaju nove načine povezivanja, suradnje i poslovanja, utječu na temeljne funkcije poslovanja, ali predstavljaju i izazov za postojeće modele poslovanja.

Industrije koje su više od ostalih angažirane u digitalnoj transformaciji u Hrvatskoj su bankarstvo i financijska industrija, telekomunikacijska industrija, mediji, maloprodaja, distribucija i turizam.

I privatni i javni sektor u Hrvatskoj sve više uviđa potrebu digitalne transformacije, ali rezultati su još mali te je potrebno još puno truda i znanja da se postignu značajni uspjesi. Navedeno znanje kroz edukaciju i praksu imamo mi, Aestus d.o.o.. Iskustvo našeg tima stjecano je na raznim uspješnim projektima u suradnji sa stranim investitorima, domaćim privatnim gospodarstvenicima te javnim sektorom. Radujemo se budućoj suradnji 😉