DIGITALNA TRANSFORMACIJA- VJETAR U LEĐA VAŠEM POSLOVNOM USPJEHU

transformacija

Dok je u svijetu digitalna transformacija gotovo sveprisutna, Hrvatska kaska za tim trendom. Problem koji se pojavljuje je u samom priznanju da našem poslovanju treba promjena i da se mnogi pitaju što je zapravo digitalna transformacija poslovanja.

Najčešće korištene digitalne tehnologije u kontekstu digitalne transformacije su cloud (oblak), mobilne tehnologije, socijalne mreže, roboti i dronovi, blockchain i 3D printanje. No, digitalna transformacija ustvari znači transformacija organizacije uz pomoć i na temelju digitalne tehnologije. Ona mijenja srž svake organizacije te uvelike olakšava poslovanje i prati trendove. Mnogi joj se opiru, ali je neophodna za napredak organizacije. Ona je sveobuhvatna te mijenja način poslovanja od uređenja same organizacije poslovanja do kontaktiranja dobavljača te krajnjih korisnika.

Dvije najbitnije strategije u digitalnoj transformaciji, kako ističu stručnjaci, su OPTIMIZACIJA I INOVACIJA. Prvo je digitalizacija postojećeg poslovanja, a drugo je inoviranje na razini poslovnog modela, kreiranje novih proizvoda i usluga baziranih na digitalnoj tehnologiji.

Prema rezultatima SAP-ovog izvještaja dobivenog na temelju istraživačkog projekta Digital Transformation Executive, unutar Top 100 tvrtki čak je 92% onih koje imaju digitalnu transformacijsku strategiju za procese poboljšanja korisničkog iskustva, a kod ostalih kompanija samo 22% njih navodi da rade na tome. Iz navedenog je vidljivo da je digitalna transformacija ne samo trend već i nužnost u poslovanju želimo li biti uspješni . Napominjemo kako se pod digitalnom transformacijom  ne podrazumijeva samo marketinška transformacija ili samo transformacija korisničke usluge već podrazumijeva promjenu u čitavom poslovanju ako je to ikako ostvarivo.

I pod zadnje tko i koja poduzeća mogu izvršiti digitalnu transformaciju?

Odgovor je jednostavan. Sva!

Prisjetite se Ubera čije je poslovanje nemoguće bez interneta pa sve do modernih financijskih institucija koje bez poslovnica posluju sa svojim klijentima pa čak i klinike u Europi koje nude videopozive za pomoć oko očitanja nalaza.

Ukoliko niste sigurni kako, a tekst Vas je zainteresirao, javite nam se i rado ćemo Vam pomoći. Naš stručni tim radi na digitalnoj transformaciji i rado će poslušati Vaše želje.