HBOR i EIF pokrenuli program ulaganja u mala i srednja poduzeća vrijedan 70 milijuna eura

EIF Logo basic (RGB)

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) pokrenuli su CROGIP (Croatian Growth Investment Programme) – inicijativa koja će potaknuti ulaganja u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća u vrijednosti od najmanje 70 milijuna eura.

Svaka institucija će uložiti po 35 milijuna eura u fondove rizičnog kapitala kojima će upravljati društva koja odabere EIF sukladno svojim metodologijama, uz uvažavanje investicijskih parametara HBOR-a.

HBOR-u su prihvatljivi svi fondovi koje EIF ocijeni prihvatljivim, a koji u svojoj investicijskoj strategiji imaju utvrđeno da će najmanje 70 % ukupne veličine fonda ulagati u društva koja su osnovana u Hrvatskoj i koja najveći dio poslovanja obavljaju u Hrvatskoj i(li) će planiranim ulaganjima započeti dugoročno poslovanje u Hrvatskoj zapošljavajući pri tome značajan broj radnika iz Hrvatske.

Sredstva su namijenjena ulaganjima u mala i srednja kapitalizirana poduzeća s najviše 3000 zaposlenih koja nisu start-upovi. Očekuje se da će investicije od ukupno 70 milijuna eura potaknuti dodatne investicije privatnog sektora i oživljavanje industrije rizičnog kapitala na hrvatskom tržištu.

EIF će upravljati programom [CROGIP] te mobilizirati sredstva putem ulaganja u fondove i zajedničkih ulaganja u ciljna društva. Program nije ograničen na pojedine sektore. U okviru programa ulaganja  također će se nastojati pružiti potpora novoosnovanim timovima u Hrvatskoj i posebno usmjerenima na Hrvatsku, pozivom na iskaz interesa u cilju odabira odgovarajućih upravitelja fondova.

Cilj CROGIP-a je pružiti potporu hrvatskim malim i srednjim poduzećima, malim srednjim poduzećima i srednjim poduzećima, kako bi se privukla privatna ulaganja u Hrvatsku i izgradio lokalni kapacitet podrž

**O Europskom investicijskom fondu: Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke. Njegova je glavna misija europskim mikropoduzećima te malim i srednjim poduzećima olakšati pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na taj tržišni segment.

***Fotografija preuzeta s: LINK

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte!