KONCEPT PAMETNOG GRADA

smartcity

U posljednje vrijeme sve se češće spominju pojmovi Smart City odnosno Pametni grad. Što znači pametan grad, donosili li uštede i kako ga implementirati u postojeću infrastrukturu grada pročitajte u nastavku teksta.

Postoji veliki broj definicija što je to pametni grad. Najjednostavnije definicija pametnog grada je objasniti ga kao viziju urbanog razvoja koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije (ICT) i Internet stvari (IoT), kako bi se što bolje zadovoljile potrebe građana i unaprijedila učinkovitost gradskih usluga. U prethodnoj rečenici ističu se, zapravo, dva pojma, održivost i efikasnost. Pametni gradovi pružaju održivost, otpornost (grad povećava potencijal pojedinaca, zajednice…), fokusira se na građane i njihove potrebe, povećava ekonomiju, kvalitetno upravljanja (optimalno korištenje resursa), proaktivan je, pristupačan te unaprijed planira i ima viziju.

Istraživanje Juniper Research sastavio je listu prvih pet pametnih gradova na svijetu.  Barcelona je bila 2015.godine broj jedan, a nakon toga su slijedili New York, London, Nica i Singapur. Zašto je Barcelona proglašena najboljim gradom? Zbog  Smart City Barcelona koji nastoji pružati komunalne usluge na nekoliko razina korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Model utvrđuje 12 područja, među kojima su zaštita okoliša, ICT, voda, energija, otpad i otvorena uprava. Trenutačno, Barcelona ima 22 glavna programa i 83 zasebna projekta među kojima su i pametna rasvjeta, pametni parking, pametno upravljanje vodom te pametno upravljanje otpadom. Navedeno je dovelo do uštede veće od 70 milijuna dolara godišnje. Također, na spomen pametne tehnologije mnogi se pribojavaju smanjenja broja radnih mjesta, ali to nije slučaj. Dapače, u Barceloni kroz projekte Smart City stvorilo se 47.000 novih radnih mjesta.

Također, Juniperov najnoviji izvještaj, pokazao je da će pametni gradovi ostvariti 10,7 milijardi dolara štednje kroz kombinaciju smanjenja potrošnje energije i smanjenja emisije štetnih plinova u pametnim gradovima (okrećući se obnovljivim izvorima energije).

Pametne gradovi nisu znanstvena fantastika jednostavno su prošli kroz proces digitalne transformacije. Često se radi o inovacijama koje se doimaju očitima te ih građani brzo prihvaćaju pritom zaboravljajući kakav je život bio bez njih. Primjeri u RH su plaćanje parkinga SMS-om, pametne klupe i pametno drveće, a u Rijeci je odnedavno uveden dron koji prati gustoću prometa. Ipak, u pametnim gradovima ne radi se o jednom rješenju, nego o spletu povezanih tehnologija čiji je konačni cilj učiniti grad ugodnijim mjestom za život svojih građana. Zbog navedenog sve započinje sa Strategijom razvoja grada koja se postavlja za sedmogodišnje razdoblje. Potrebno je definirati ciljeve, prioritete, postaviti zadatke. Potom je potrebno utvrditi projekte, modele, izvore financiranja te analizirati procese stvaranja vrijednosti i odrediti sudionike među kojima mogu biti tehnološke tvrtke, banke, telekom operateri…

Tko ne bi od nas htio imate tehnologiju koja će mu olakšati svakodnevni život te ubrzati neke svakodnevne poslove? U drugom postu donosimo Vam tako jednostavna, a odlična rješenja koje su implementirali Pametni gradovi u svijetu koja će Vas ostaviti bez daha 😉 Čitajte nas i dalje.