Poduzetnicima 511 milijuna kuna za ulaganje u energetsku učinkovitost

energoija

Povoljno financiranje energetske učinkovitosti bit će uskoro dostupno i poduzetnicima!

Iznos kredita:  od 25.000,00 eura do 10.000.000,00 eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti JL(R)S-a na čijem se području projekt provodi.

Rok otplate: do 17 godina; do 4 godine počeka

Prihvatljivi prijavitelji:  svi mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici registrirani za obavljanje djelatnosti iz:

  • Područja proizvodne industrije (koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda)
  • Uslužnog sektora (turizma i trgovine)

Cilj programa je:

  • smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti i mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje u proizvodnim pogonima donose smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije od minimalno 20 % u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.
  • smanjenje potrošnje isporučene energije uslužnog sektora kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti i mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje energetski troškovnoj cjelini donose smanjenje potrošnje isporučene energije od minimalno 20 % u odnosu na referentnu isporučenu energiju odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

*Ovaj financijski instrument provodit će se putem poslovnih banaka kao financijskih posrednika koje će HBOR odabrati javnom nabavom čime će se osigurati 245 milijuna kuna privatnog kapitala.

Očekivana objava Programa kreditiranja na stranicama Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) je u trećem kvartalu 2019. godine s popisom komercijalnih banaka, koje će sudjelovati u kreditiranju.

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte!

**Više pročitajte na: HBOR