11.03.2021
800 milijuna eura za hrvatsko gospodarstvo u 2021.
Želite uložiti u unapređenje proizvodnih kapaciteta? Kroz natječaj za izgradnju i opremanje MSP-ovima će na raspolaganju biti 1.140.000.000,00 kuna. Pripremite se na vrijeme.

EU fondovi u 2021. godini hrvatskim poduzetnicima nude priliku za korištenje 800 milijuna eura kroz REACT-EU fond i niz natječaja, od kojih se najvažniji natječaj “Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-ova” očekuje unutar 2 mjeseca. O kakvom natječaju se radi i kako njegova implementacija utječe na poslovanje korisnika bespovratnih sredstava, donosimo u nastavku.

Koji je cilj REACT-EU fonda?

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) objavilo je da će hrvatsko gospodarstvo uskoro početi koristiti značajan iznos od 800 milijuna eura bespovratnih sredstava u sklopu REACT-EU fonda koji je usmjeren na poduzetnički sektor. Cilj REACT-EU fonda je pomoć oporavku za koheziju i europska područja radi uklanjanja socijalne i gospodarske štete prouzročene pandemijom bolesti COVID-19 te za pripremu zelenog i digitalnog oporavka.

 

Koji je ukupni iznos alociranih financijskih sredstava?

 • Ukupni iznos alociranih sredstava za hrvatsko gospodarstvo procijenjen je na čak 800 milijuna eura.
 • Prema riječima ministrice Nataše Tramišak, REACT-EU fond predstavlja poveznicu između prethodne i nove financijske perspektive. Također, u cilju što skorije objave poziva za financiranje poduzetništva, MRRFEU je objavilo da se neće čekati donošenje plana oporavka i višegodišnjih financijskih okvira.

Koje su mogućnosti za poduzetnike?

 • Hrvatski poduzetnici mogu aplicirati za sufinanciranje poslovanja putem niza očekivanih poziva, od kojih je natječaj “Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-ova” najvažniji u 2021. godini.
 • U sklopu poziva za izgradnju i opremanje, hrvatskim poduzetnicima će na raspolaganju biti 1.140.000.000,00 kuna.

 

Koji su očekivani uvjeti natječaja za izgradnju i opremanje?

Iz MRRFEU je najavljeno da će poziv za izgradnju i opremanje u 2021. godini imati jednake uvjete kao prethodni istoimeni poziv iz 2018. godine čiji je fokus također bio na unapređenju proizvodnih kapaciteta.

 • Prihvatljivi prijavitelji – mikro, mala i srednja poduzeća.
 • Cilj – poticanje aktivnosti MSP-ova kojima se stvara dodatna vrijednost i omogućuje učinkovito pozicioniranje malog i srednjeg poduzetništva u globalnim lancima vrijednosti.
 • Prihvatljivi troškovi:
  • ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu,
  • savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti,
  • sudjelovanje na sajmovima,
  • usavršavanje,
  • priprema Prijavnog obrasca,
  • investicijske studije s proračunom projekta,
  • uvođenje grijanja i hlađenja,
  • promidžba i vidljivost.

Dodatno, prema MRRFEU, EU fondovi u 2021. godini fokusirati će se na poslovanje MSP-ova i kroz nove, dodatne pozive.

 

Koji je doprinos korištenja bespovratnih sredstava za poduzetnike?

Tim projektnih voditelja Aestus Consulting divizije proveo je niz uspješnih projekata za svoje klijente.

Implementacijom projektnih aktivnosti u sklopu poziva za izgradnju i opremanje, klijenti poduzetnici bilježe sljedeće rezultate:

 • porast prihoda od prodaje,
 • porast izvoza i
 • porast broja zaposlenih.

Kako do bespovratnih sredstava?

Kako biste se mogli prijaviti za sufinanciranje od strane EU fondova, potrebno je pripremiti se na vrijeme kako bi se izradio kvalitetan projekt. Prvi korak je design thinking radionica tijekom koje ćete, uz pomoć stručnjaka, svoju ideju strukturirati i pronaći način na koju je možete realizirati.

Ukoliko ste zainteresirani, javite nam se već danas jer naš Aestus Consulting tim organizira besplatne design thinking radionice za sve poduzetnike. Kontaktirajte nas putem e-mail adrese [email protected], direktno na +3851237887 ili putem kontakt forme.

Tko smo mi?

Aestus Grupa se bavi konzaltingom, knjigovodstvom i izradom rješenja koja čine poslovanje bržim i točnijim kako interno, tako i za brojne klijente. Od osnutka 2015. godine stekli smo više od 300 zadovoljnih klijenata, a naš tim narastao je na 27 osoba. Klijenti Aestus Consulting tima su u 2020. godini ostvarili 21.290.887,00 kn bespovratnih sredstava kroz EU fondove.

Sandra Anić, voditeljica Aestus Consulting tima, bavi se EU fondovima od 2011. godine. U svom portfoliu ima niz poduzetničkih projekata u sektoru povećanja kapaciteta, digitalizacije i uvođenja inovativnih proizvoda.

Ostali članci

Koraci za otvaranje firme putem START sustava

07.04.2021

Otvaranje firme u Hrvatskoj sastoji se od nekoliko važnih koraka. Prvo pitanje na koje trebate odgovor je: “Želim li otvoriti j.d.o.o. ili d.o.o.?” Naš stručni tim Aestus računovodstvo redovno pruža savjetodavnu pomoć poduzetnicima u nastajanju kako bi odabrali oblik poslovnog subjekta koji najbolje odgovara planiranom poslovanju. U nastavku donosimo redoslijed svih potrebnih aktivnosti otvaranja poduzeća […]

Digitalizacija poslovanja bez dodatnih ulaganja

30.03.2021

Online event “Koliko košta digitalizacija poduzetnika?” održan 25.3.2021. ostvario je veliki odaziv hrvatskih poduzetnika. U panel raspravi koju je moderirao suosnivač Aestus Grupe, Danko Žitinić, svoja iskustva o digitalizaciji poslovanja podijelili su Aleksandra Ignatoski, voditeljica razvoja proizvoda u Aestus računovodstvu, Mirko Grošić, osnivač tvrtke Geotech, Tomislav Car, osnivač tvrtke Infinum te Tatjana Skoko, direktorica hrvatske […]

Potpora Primorsko-goranske županije za sektor malog gospodarstva

15.03.2021

Mikro i mali subjekti malog gospodarstva mogu se prijaviti za korištenje potpora koje dodjeljuje Primorsko-goranska županija. Potpora se može koristiti za financiranje nabave opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti. U ovom javnom pozivu, prednost pri dodjeli financijskih sredstava će imati žene poduzetnice, mladi poduzetnici te mikro poduzetnici. Prijavite se za korištenje potpore.   Koji je […]

Koliko košta digitalizacija poduzetnika?

12.03.2021

Vrhunski govornici, više nego aktualna tema i besplatno sudjelovanje – pozivamo te na online event Aestus Grupe u četvrtak 25.3.2021. pod nazivom “Koliko košta digitalizacija poduzetnika?” Svoja iskustva s nama će podijeliti poduzetnici iz različitih sektora gospodarstva tijekom zanimljive panel rasprave. Koja je tema? Kao što sam naziv kaže, online event posvećen je temi digitalizacije […]

5 grešaka pri pisanju poslovnog plana

11.02.2021

Znate li koliko je važno izraditi kvalitetan poslovni plan i koje su najčešće greške pri pisanju istog? Želite iskoristiti poticaj za samozapošljavanje, a zapeli ste pri sastavljanju troškovnika? Tijekom uplovljavanja u poduzetničke vode, poduzetnici početnici se osjećaju izgubljeno jer kreću na novi put pun prepreka i izazova. Najčešće ne znaju kome se obratiti za pomoć […]

Consulting tim zapošljava stručnog suradnika

10.02.2021

Živiš u Rijeci i tražiš novi posao? Na pravom si mjestu – naš Consulting tim zapošljava stručnog suradnika.   Tko smo mi? Aestus Grupa se bavi consultingom, knjigovodstvom i izradom rješenja koja čine poslovanje bržim i točnijim kako interno, tako i za brojne klijente. Od osnutka smo stekli 300+ zadovoljnih klijenata, a naš je tim […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.