02.05.2021
Kako kupiti električni automobil na firmu?
Početkom lipnja očekuje se objava javnog poziva u sklopu kojeg će se pravne i privatne osobe moći prijaviti za sufinanciranje do 40% nabavke vozila.

Želite kupiti električni automobil ili neku drugu vrstu energetski učinkovitog vozila kao pravna ili privatna osoba? Ove godine na raspolaganju je 90 milijuna kuna poticaja.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je da će početkom lipnja 2021. godine biti objavljen javni poziv za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila građanima, pravnim osobama i javnom sektoru. Ove godine koristit će izmijenjeni model prijave na natječaj kako bi se osigurala maksimalna transparentnost i pristup informacijama.

Koji je iznos alociranih sredstava?

 • Ukupan iznos alociranih sredstava za kupnju energetski učinkovitih vozila je 105 milijuna kuna, dok je čak 90 milijuna kuna rezervirano za građane i pravne osobe.
 • Privatne osobe će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo, dok će pravne osiove moći kupiti i više njih, ali će im maksimalno biti dostupno do 400.000 kuna bespovratnih sredstava.
 • Svi korisnici kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

 

Koji je udio sufinanciranja?

 • 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji vozila.
 • Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000,00 kuna.
 • Za plug-in hibride do 40.000,00 kuna.
 • Za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik do 70.000,00 kuna.
 • Za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila, do 40.000,00 kuna.
 • Za vozila s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik do 70.000,00 kuna.
 • S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

 

Koji je model prijave i praćenja natječaja?

 • Za građane i tvrtke prijavu će podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije.
 • Nakon objave javnog poziva, proizvođači, generalni zastupnici ili uvoznici motornih vozila Fondu će prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila. Svako prodajno mjesto pritom će dobiti korisnički račun za prijavnu aplikaciju kroz koju će prodavatelji prijavljivati korisnike za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika će se automatski rezervirati dostupan iznos poticaja.
 • Korisnik će u određenom roku biti obvezan uplatiti i minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda. Za fizičke osobe maksimalni iznos predujma će biti 4.900,00 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000,00 kuna.
 • Javnost će imati pristup informacijama o svim detaljima programa sufinanciranja, kao i popisu svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te njihovih prodajnih mjesta putem posebne web stranice FZOEU.

 

Tim Aestus Grupe rednovno prati i izvještava o mogućnostima bespovratnog financiranja. Ako ste zainteresirani za korištenje alociranih sredstava u sklopu EU fondova ili RH potpora, kontaktirajte nas i pronaći ćemo način da ostvarite svoju ideju.

Vaš, Aestus tim.

Ostali članci

Što nakon odobrenog poslovnog plana?

12.05.2021

Vaš poslovni plan je zadovoljio kriterij od minimalno 65 bodova, te je odobren od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje? Približili ste se svom cilju da postanete poduzetnik, no iako Vam je odobren poslovni plan, vjerujemo da imate puno nedoumica o svemu što slijedi. Donosimo odgovore na pitanja, obvezne korake nakon odobrenog poslovnog plana i savjete […]

10 najčešćih pitanja o poslovnom planu

27.04.2021

Poticaji za samozapošljavanje olakšavaju način na koji možete postati poduzetnik i pokrenuti vlastito poslovanje. U tom slučaju otvaranje firme, uz osnovnu dokumentaciju, zahtijeva da svoju ideju prenesete na papir, odnosno izradite poslovni plan. Izrada jednog takvog plana nije niti malo jednostavna, stoga nije na odmet potražiti pomoć pri pisanju poslovnog plana. Tim stručnjaka Aestus računovodstvo […]

Jačanje konkurentnosti u prerađivačkoj industriji

26.04.2021

Kako kupiti stroj s bespovratnim sredstvima? Želite iskoristiti natječaje EU fondova? Prijavite se za korištenje bespovratnih sredstava u prerađivačkoj industriji u sklopu natječaja “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”. Bespovratna sredstva alocirana su iz instrumenta Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja “REACT-EU”.   Koji je cilj poziva? Ojačati konkurentnost na […]

Komercijalizirajte svoju inovaciju

18.04.2021

Pitate se kako dobiti bespovratna sredstva? Koji su aktualni natječaji za poduzetnike? Zaklada za financiranje izradbe prototipa – FIPRO, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom nudi financijska sredstva kroz projekt “Komercijalizacija inovacije”. Ako imate sjedište u Primorsko-goranskoj županiji, prijavite se na javni poziv do 7. svibnja, iskoristite do 200.000,00 kn te komercijalizirajte svoju inovaciju. Detalje o […]

Obračunavate li PDV po naplaćenim naknadama ili izdanim računima?

13.04.2021

Koja je razlika između obračuna PDV-a prema naplaćenom računu i obračuna PDV-a prema izdanom računu? Koje su prednosti i nedostaci pojedine vrste obračuna PDV-a? Koji je prag za oporezivanje prema naplaćenim naknadama? Kako u svakom trentku znati koliki je iznos poreza koji plaćate? U nastavku poduzetnicima donosimo odgovore na pitanja i savjete stručnog tima Aestus […]

Koraci za otvaranje firme putem START sustava

07.04.2021

Otvaranje firme u Hrvatskoj sastoji se od nekoliko važnih koraka. Prvo pitanje na koje trebate odgovor je: “Želim li otvoriti j.d.o.o. ili d.o.o.?” Naš stručni tim Aestus računovodstvo redovno pruža savjetodavnu pomoć poduzetnicima u nastajanju kako bi odabrali oblik poslovnog subjekta koji najbolje odgovara planiranom poslovanju. U nastavku donosimo redoslijed svih potrebnih aktivnosti otvaranja poduzeća […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.