Aestus
15.12.2022
Obračunavate li PDV po naplaćenim naknadama ili izdanim računima?
Pitate se koji način obračuna PDV-a Vam se više isplati? U nastavku pronađite odgovore i savjete za poduzetnike obveznike poreza na dodanu vrijednost.

Koja je razlika između obračuna PDV-a prema naplaćenom računu i obračuna PDV-a prema izdanom računu? Koje su prednosti i nedostaci pojedine vrste obračuna PDV-a? Koji je prag za oporezivanje prema naplaćenim naknadama? Kako u svakom trentku znati koliki je iznos poreza koji plaćate?

U nastavku poduzetnicima donosimo odgovore na pitanja i savjete stručnog tima Aestus računovodstva.

 

Što podrazumijeva obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama?

 • Za poduzetnike koji vrše obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama obveza obračuna nastaje u trenutku primitka plaćanja. S druge strane, odbitak poreza moguć je tek nakon što je dobavljaču plaćen račun za određena dobra i usluge. To znači da poduzetnik iznos obveze PDV-a po računu obračunava tek nakon naplate isporučene usluge ili prodanog proizvoda. Jednako tako, iznos pretporeza koji umanjuje poreznu obvezu poduzetnika obračunava se tek kad poduzetnik plati račun od dobavljača.
 • Poduzetnicima koji posluju u industrijama u kojima postoji značajna vremenska razlika između datuma kada je račun izdan i datuma kada je zapravo naplaćen, savjetuje se da PDV obračunavaju prema naplaćenim računima. Na taj način poduzeće nije obavezno platiti PDV za račune koji još nisu naplaćeni.
 • Industrije tj. djelatnosti u kojima se isplati obračunavati PDV prema naplaćenim računima su proizvodnja, građevina i intelektualne usluge kao što su knjigovodstvo, consulting, slobodne djelatnosti te tehničke usluge. Za više savjeta kontaktirajte nas direktno.

 

Koji je prag za obračun prema naplaćenim naknadama?

 • U 2021. godini nastupile su bitne izmjene poreznog zakona prema kojima se povećao prag za primjenu postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama na 15 milijuna kuna. To znači da poduzetnici smiju obračunavati PDV po naplaćenim naknadama sve dok njihov ostvareni promet ne prelazi iznos od 15 milijuna kuna.
 • U slučaju da poduzetnik ostvari promet veći od 15 milijuna kuna, dužan je obračunavati PDV po kriteriju izdanih računa od početka iduće poslovne godine.

 

Obračun PDV-a prema izdanim računima

 • Poduzetnicima koji obračunavaju porez na dodanu vrijednost prema izdanim računima, iznos porezne obveze umanjuje se u trenutku kada njihov dobavljač ili bilo koji drugi porezni obveznik koji im isporučuje dobra ili usluge, izda račun. Također, porezni odbitak obračunava se na temelju svih zaprimljenih izdanih računa.
 • Ako je iznos obračunatog PDV-a na temelju izdanih računa poduzetnika veći od iznosa PDV-a obračunatog na temelju zaprimljenih računa dobavljača, poduzetniku se iznos razlike vraća u obliku akontacije u idućem razdoblju ili u obliku povrata poreza.
 • Za obračun PDV-a prema izdanim računima odlučuju se najčešće poduzetnici koji imaju fiskalne blagajne, kao što su ugostitelji i trgovci te svi oni koji naplaćuju potraživanja u trenutku izdavanja računa.

 

Novosti za poduzetnike koji obračunavaju PDV prema izdanim računima

 • Od 1. prosinca 2022. poduzetnici koji obračunavaju PDV prema izdanim računima, mogu odbiti pretporez za dostavljene račune poreznih obveznika koji primjenjuju postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama tek kada je račun plaćen.
 • Do tada poduzetnici koji su obračunavali PDV prema izdanim računima pretporez su mogli odbiti bez obzira je li račun bio plaćen ili ne.

 

Koji je prag za ulazak obrtnika u sustav PDV-a?

 • Obrtnici nisu obvezni plaćati porez na dodanu vrijednost sve dok ostvaruju vrijednost isporuke proizvoda i dobara manju od 300.000,00 kn.
 • Obrtnik je obvezan ući u sustav PDV-a nakon što ostvari promet veći od 300.000,00 kn, što znači da mora početi voditi poslovne knjige na temelju kojih utvrđuje iznos poreza.

 

Znate li koliko poreza morate platiti?

 • Iznos porezne obveze bitna je informacija za svakog poduzetnika. Kako biste u svakom trenutku znali koliki je Vaš trošak poreza, potrebno je imati dostupne financijske podatke o poduzeću.
 • Osim informacija, za vođenje uspješnog poslovanja potrebno je na raspolaganju imati ažurni knjigovodstveni servis od povjerenja koji brzo reagira na sve upite i svoja stručna znanja koristi za postizanje Vaših poslovnih ciljeva.

 

Parra – podaci o Vašem poslovanju dostupni uvijek i svugdje

Parra-Aestus-Računovodstvo-digitalizacija-poslovanja

 • Kako biste mogli donositi ispravne poslovne oduke, važno je da raspolažete ključnim poslovnim podacima u realnom vremenu. Alat koji poduzetnicima pruža pregled i kontrolu nad informacijama je Parra aplikacija za praćenje poslovanja i digitalizaciju bez dodatnih ulaganja.
 • Klijenti Aestus računovodstva Parra aplikaciju koriste besplatnoZatražite demo aplikacije i upoznajte se s jednostavnim načinom za digitalizaciju svog poslovanja.

 

Imate pitanja o vrstama obračuna PDV-a?

 • Na Poduzetničkom happy hour-u, besplatnom webinaru Aestus Grupe, naša računovođa Maja Palajs odgovorila je na nekoliko pitanja poduzetnika vezano za vrste obračuna PDV-a. Snimka je u nastavku.

Vaš, Aestus tim.

Ostali članci

Kako isplatiti dobit iz firme?

23.11.2023

Bliži se kraj poslovne godine, a s njim i zaključak financijskih izvještaja i rezultata poslovanja. U ovom članku donosimo kako isplatiti dobit, što je porez na dobit, tko ga je obvezan platiti te druge ključne informacije koje će vam biti korisne za uspješniji financijski završetak godine.   Kako isplatiti dobit? Dobit možemo isplaćivati više puta […]

Kako financirati startup?

19.10.2023

Osmislili ste inovativan proizvod ili uslugu? Razmišljate o pokretanju startup-a ili ste taj korak već realizirali, a brine vas financiranje samog projekta? U nastavku donosimo odgovore na pitanja kako financirati startup poduzeće, koji su izvori financiranja te koje su prednosti i nedostaci pojedine vrste.   Startup poduzeća ovisno o fazi životnog ciklusa u kojem se nalaze […]

Nepovratne subvencije Grada Rijeke za male poduzetnike u 2023.

15.09.2023

Grad Rijeka dodjeljuje nepovratne subvencije poduzetnicima na području grada Rijeke. Prijave se podnose online, putem Informacijskog servisa Grada Rijeke.   Koji je cilj javnog poziva? Jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te ostvarivanje dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu.   Koji je iznos nepovratnih sredstava? Ukupno je osigurano 422.458,00 eura bespovratnih sredstava. Poduzetnici […]

Što poduzetnik mora znati o porezima?

12.09.2023

Porezi mogu biti pomalo zbunjujući za poduzetnike u Hrvatskoj. Postoji nekoliko oblika poreza koje svaki poduzetnik treba poznavati, a u ovom članku obuhvaćamo tri vrste – porez na dodanu vrijednost, porez na dohodak i porez na dobit. U nastavku donosimo osnovne informacije o navedenim porezima, tko su obveznici te kad i kako se plaćaju.   […]

Digitalna transformacija Aestus financijskog savjetovanja d.o.o.

11.09.2023

Trgovačko društvo AESTUS FINANCIJSKO SAVJETOVANJE d.o.o. započelo je provedbu projekta „DIGITALNA TRANSFORMACIJA PODUZEĆA AESTUS FINANCIJSKO SAVJETOVANJE d.o.o.“. Projekt je sufinancirala Europska unija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.   Kratki opis projekta: Projekt „Digitalna transformacija poduzeća Aestus financijsko savjetovanje d.o.o.“ adresira problem razine digitalizacije poslovanje. Opći cilj koji će se postići […]

Koje su vrste otkaza i koje obveze idu uz njih?

07.09.2023

Što podrazumijeva izvanredni otkaz ugovora o radu? Koje su obveze poslodavca i zaposlenika prilikom otkaza tijekom probnog roka? Teče li otkazni rok prilikom korištenja godišnjeg odmora? Kada je poslodavac dužan isplatiti otpremninu zaposleniku u slučaju otkaza, kao i ostale važne informacije o vrstama otkaza koje trebaju poznavati zaposlenici i poslodavci, donosimo u nastavku.   Što je redoviti […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.