15.12.2022
Obračunavate li PDV po naplaćenim naknadama ili izdanim računima?
Pitate se koji način obračuna PDV-a Vam se više isplati? U nastavku pronađite odgovore i savjete za poduzetnike obveznike poreza na dodanu vrijednost.

Koja je razlika između obračuna PDV-a prema naplaćenom računu i obračuna PDV-a prema izdanom računu? Koje su prednosti i nedostaci pojedine vrste obračuna PDV-a? Koji je prag za oporezivanje prema naplaćenim naknadama? Kako u svakom trentku znati koliki je iznos poreza koji plaćate?

U nastavku poduzetnicima donosimo odgovore na pitanja i savjete stručnog tima Aestus računovodstva.

 

Što podrazumijeva obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama?

 • Za poduzetnike koji vrše obračun PDV-a prema naplaćenim naknadama obveza obračuna nastaje u trenutku primitka plaćanja. S druge strane, odbitak poreza moguć je tek nakon što je dobavljaču plaćen račun za određena dobra i usluge. To znači da poduzetnik iznos obveze PDV-a po računu obračunava tek nakon naplate isporučene usluge ili prodanog proizvoda. Jednako tako, iznos pretporeza koji umanjuje poreznu obvezu poduzetnika obračunava se tek kad poduzetnik plati račun od dobavljača.
 • Poduzetnicima koji posluju u industrijama u kojima postoji značajna vremenska razlika između datuma kada je račun izdan i datuma kada je zapravo naplaćen, savjetuje se da PDV obračunavaju prema naplaćenim računima. Na taj način poduzeće nije obavezno platiti PDV za račune koji još nisu naplaćeni.
 • Industrije tj. djelatnosti u kojima se isplati obračunavati PDV prema naplaćenim računima su proizvodnja, građevina i intelektualne usluge kao što su knjigovodstvo, consulting, slobodne djelatnosti te tehničke usluge. Za više savjeta kontaktirajte nas direktno.

 

Koji je prag za obračun prema naplaćenim naknadama?

 • U 2021. godini nastupile su bitne izmjene poreznog zakona prema kojima se povećao prag za primjenu postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama na 15 milijuna kuna. To znači da poduzetnici smiju obračunavati PDV po naplaćenim naknadama sve dok njihov ostvareni promet ne prelazi iznos od 15 milijuna kuna.
 • U slučaju da poduzetnik ostvari promet veći od 15 milijuna kuna, dužan je obračunavati PDV po kriteriju izdanih računa od početka iduće poslovne godine.

 

Obračun PDV-a prema izdanim računima

 • Poduzetnicima koji obračunavaju porez na dodanu vrijednost prema izdanim računima, iznos porezne obveze umanjuje se u trenutku kada njihov dobavljač ili bilo koji drugi porezni obveznik koji im isporučuje dobra ili usluge, izda račun. Također, porezni odbitak obračunava se na temelju svih zaprimljenih izdanih računa.
 • Ako je iznos obračunatog PDV-a na temelju izdanih računa poduzetnika veći od iznosa PDV-a obračunatog na temelju zaprimljenih računa dobavljača, poduzetniku se iznos razlike vraća u obliku akontacije u idućem razdoblju ili u obliku povrata poreza.
 • Za obračun PDV-a prema izdanim računima odlučuju se najčešće poduzetnici koji imaju fiskalne blagajne, kao što su ugostitelji i trgovci te svi oni koji naplaćuju potraživanja u trenutku izdavanja računa.

 

Novosti za poduzetnike koji obračunavaju PDV prema izdanim računima

 • Od 1. prosinca 2022. poduzetnici koji obračunavaju PDV prema izdanim računima, mogu odbiti pretporez za dostavljene račune poreznih obveznika koji primjenjuju postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama tek kada je račun plaćen.
 • Do tada poduzetnici koji su obračunavali PDV prema izdanim računima pretporez su mogli odbiti bez obzira je li račun bio plaćen ili ne.

 

Koji je prag za ulazak obrtnika u sustav PDV-a?

 • Obrtnici nisu obvezni plaćati porez na dodanu vrijednost sve dok ostvaruju vrijednost isporuke proizvoda i dobara manju od 300.000,00 kn.
 • Obrtnik je obvezan ući u sustav PDV-a nakon što ostvari promet veći od 300.000,00 kn, što znači da mora početi voditi poslovne knjige na temelju kojih utvrđuje iznos poreza.

 

Znate li koliko poreza morate platiti?

 • Iznos porezne obveze bitna je informacija za svakog poduzetnika. Kako biste u svakom trenutku znali koliki je Vaš trošak poreza, potrebno je imati dostupne financijske podatke o poduzeću.
 • Osim informacija, za vođenje uspješnog poslovanja potrebno je na raspolaganju imati ažurni knjigovodstveni servis od povjerenja koji brzo reagira na sve upite i svoja stručna znanja koristi za postizanje Vaših poslovnih ciljeva.

 

Parra – podaci o Vašem poslovanju dostupni uvijek i svugdje

Parra-Aestus-Računovodstvo-digitalizacija-poslovanja

 • Kako biste mogli donositi ispravne poslovne oduke, važno je da raspolažete ključnim poslovnim podacima u realnom vremenu. Alat koji poduzetnicima pruža pregled i kontrolu nad informacijama je Parra aplikacija za praćenje poslovanja i digitalizaciju bez dodatnih ulaganja.
 • Klijenti Aestus računovodstva Parra aplikaciju koriste besplatnoZatražite demo aplikacije i upoznajte se s jednostavnim načinom za digitalizaciju svog poslovanja.

 

Imate pitanja o vrstama obračuna PDV-a?

 • Na Poduzetničkom happy hour-u, besplatnom webinaru Aestus Grupe, naša računovođa Maja Palajs odgovorila je na nekoliko pitanja poduzetnika vezano za vrste obračuna PDV-a. Snimka je u nastavku.

Vaš, Aestus tim.

Ostali članci

Vodič kroz godišnji financijski izvještaj za poduzetnike

16.03.2023

Kraj travnja označava i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Računovodstvo ga sastavlja, a poduzetnik je taj koji ga potvrđuje. Kako bi znali što potpisujete, u nastavku pročitajte od kojih se podataka sastoje godišnji financijski izvještaji, zašto ih poduzetnici moraju dostavljati  FINA-i, kako očitati važne informacije o poslovanju, kako poduzeće posluje te koliko poreza na […]

Kako ispuniti putni nalog u 2023. godini?

28.02.2023

Znate li kako ispuniti putni nalog i što sve mora sadržavati u 2023. godini? U nastavku donosimo upute i informacije o tome što je zapravo putni nalog, kako izračunati dnevnice i putne troškove, kao i 7 najčešćih pogrešaka prilikom ispunjavanja zajedno s primjerom koji možete besplatno preuzeti i koristiti.     Preuzmi putni nalog   […]

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

08.02.2023

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Što mora sadržavati račun?

10.01.2023

Kako sastaviti račun? Koji su sastavni dijelovi fakture? Postoji li razlika između računa i fakture? Donosimo sadržaj računa, kao i primjer koji možete besplatno preuzeti i koristiti. Porezna uprava propisala je odredbama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kao i posebnim poreznim propisima obvezu izdavanja faktura te vođenja poslovnih knjiga i evidencija. Tražite software za […]

Potpora za samozapošljavanje u 2023.

02.01.2023

Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavlja sa aktivnom politikom zapošljavanja i u 2023. godini, a jedna od mjera je i potpora za samozapošljavanje koja ove godine maksimalno iznosi 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava za ulaganje u digitalna i zelena radna mjesta te 7.000,00 eura kroz mjeru “Biram Hrvatsku”. Maksimalan […]

Kada je vrijeme za promjenu računovođe?

28.11.2022

Hoćete li postići svoje poslovne ciljeve za ovu godinu? Kako vam je knjigovođa pomogao u tome? Kako i kada je najbolje promijeniti knjigovodstvo? Bliži se kraj financijske godine što znači da kvaliteta komunikacije i suradnje koju poduzetnik i računovodstveni servis ostvaruju tijekom godine dolazi na vidjelo. Visoki stupanj sinergije između knjigovodstvenog servisa i tvrtke može […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.