08.04.2019
Obrt ili trgovačko društvo i troškovi osnivanja

Otvaranje obrta ili otvaranje tvrtke pitanje je koje mnoge ostavlja u nedoumici. Donosimo vam razlike i informacije koje će vam pomoći odabrati što osnovati i što je najbolje za Vas.

1. DRUŠTVO S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU (d.o.o.)

Društvo s ograničenom odgovornošću je društvo koje osniva jedna ili više osoba, a koje žele poslovati pod zajedničkim imenom. U Hrvatskoj je to najčešći oblik trgovačkog društva. Može ga osnovati jedna ili više fizičkih ili pravnih osoba koje unose uloge u unaprijed dogovoreni temeljni kapital koji ne može iznositi manje od 20.000,00 kn. Temeljni kapital se najčešće uplaćuje u cijelosti, u novcu.

Okvirni troškovi osnivanja d.o.o.-a:

Troškovi osnivanja d.o.o.

2. JEDNOSTAVNO DRUŠTVO S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU (j.d.o.o.)

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću može se osnovati bez i jednog zaposlenog, kao i u slučaju d.o.o.-a. Za osnivanje j.d.o.o. nema zapreka niti ako je osoba u radnom odnosu. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću mogu osnovati najviše 3 osobe, i samo jedna osoba može biti član uprave/direktor, odnosno odgovorna osoba (članak 387. stavak 2. ZTD-a). Članovi društva su njegovi osnivači, to jst vlasnici.

Vrijeme potrebno za osnivanje je od 24 sata do maksimalno 15 dana, a odgovornost je do visine upisanog kapitala. Osnivački kapital iznosi minimalno 10,00 kn.

Tablica okvirnih troškova osnivanja j.d.o.o.-a:

Troškovi osnivanja j.d.o.o.

3. OBRT

Obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičke osobe sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluge na tržištu.

Obrtnik može obavljati obrt samo u prostoru za koji ima dokaz o pravu korištenja, a prostor, oprema i sredstva moraju udovoljavati minimalnim tehničkim uvjetima. Ukoliko se pokaže da za obavljanje obrta nije potreban prostor – sjedište je mjesto u kojemu obrtnik ima prebivalište, odnosno boravište. Zato na adresi sjedišta obrta u kojima se obavlja obrt mora biti istaknuto ime obrta. Vrijeme potrebno za osnivanje je 1 – 3 dana (maksimalno 15), a odgovornost je cijelom imovinom obrtnika. Mogućnost je rada članova obitelji bez sklapanja ugovora o radu.

Obzirom na vrste, obrti mogu biti:

Slobodni obrti: obrti za čije je obavljanje potrebno ispuniti samo opće uvjete, odnosno, ne traži se propisana stručna sprema.

Vezani obrti: svi oni obrti za čije se obavljanje, osim općih uvjeta, traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit.

Povlašteni obrti: svi obrti čije je obavljanje moguće isključivo na temelju povlastice koju izdaje nadležno ministarstvo, a ovisno o djelatnosti.

Tablica okvirnih troškova osnivanja obrta:

Troškovi osnivanja obrta

Što odgovara Vašem poslovanju?

Ostali članci

Zapošljavamo samostalnog knjigovođu

21.12.2019

Aestus financijsko savjetovanje traži osobu s iskustvom u knjigovodstvenim i računovodstvenim poslovima. Nudimo ugovor na neodređeno, stabilna primanja i plaćen prijevoz uz mogućnost stimulacije. Brinemo o kvaliteti i zadovoljstvu djelatnika, zato pružamo mogućnosti usavršavanja i edukacije. Misliš li da je tvoje mjesto u našem mladom i dinamičnom timu?

Upis u Registar stvarnih vlasnika

17.12.2019

S krajem godine bliži se i krajnji rok za upis u Registar stvarnih vlasnika! Registar stvarnih vlasnika je središnja elektronička baza podataka koja sadrži podatke o stvarnim vlasnicima pravnih subjekata i trustova. Registar je ustrojen na temelju Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Vodi ga Financijska agencija u ime Ureda za sprječavanja pranja […]

ESIF financijski instrumenti

01.12.2019

Aestus d.o.o. je krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” za projekt uvođenja softverskih rješenja za digitalizaciju računovodstvenog procesa.  

10 najčešćih pitanja o godišnjem odmoru

12.07.2019

Neki su već bili, a neki se tek spremaju, ali tijekom ljeta većina nas razmišlja o godišnjem odmoru. Znate li koja su Vaša prava za korištenje godišnjeg odmora, a koja se temelji na odredbama članaka 76. do 85. Zakona o radu (NN 93/14)? Godišnji odmor definiran je kao pravo radnika i obveza poslodavca čija je […]

Kako osnovati tvrtku u koracima

05.04.2019

Od travnja 2019. godine u Hrvatskoj je uz klasično, angažiranjem odvjetničkog društva ili javnog bilježnika, moguće i osnivanje firme online, putem servisa Hitro.hr. Za osnivanje poduzeća potrebno je od 8 do 10 radnih dana. Donosimo Vam 8 koraka za osnivanje tvrtke! 1. Odabir imena poduzeća Nakon što ste dobili ideju i utvrdili da imate resurse (ljudske, […]

Odnos klijenta i konzultanta

27.12.2018

Dobar i kvalitetan odnos između klijenta i konzultanta izuzetno je bitan za uspješnu provedbu projekta. U nastavku pročitajte kako izgraditi odnos u kojem će obje strane biti zadovoljne. Zašto je korisno angažirati konzultanta? Osnovna svrha konzultantskih usluga je pomoći Vam da ostvarite i/ili zadržite konkurentnost. Razumjeti kada i za što upotrijebiti konzultanta, poduzeću može donijeti […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.