04.11.2020
Sufinanciranje energetske učinkovitosti OPG-ovima, obrtima i industriji
Imate OPG, obrtnu manufakturu ili industrijski sustav? Uštedite na troškovima energije i povećajte svoju konkurentnost prijavom na ovaj javni poziv.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv za sufinanciranje energetske učinkovitosti u  OPG-ovima, obrtima i poduzetnicima u sektoru industrije. Želite li i Vi smanjiti troškove energije korištenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske učinkovitosti?

Ako pripadate ciljanoj skupini, ne gubite vrijeme i javite nam se već danas kako bismo što prije počeli s izradom prijavne dokumentacije. Savjetujemo Vam da iskoristite svaku mogućnost za smanjenje Vaših troškova poslovanja, a to možete učiniti prijavom na ovaj poziv.

 

Koji je cilj javnog poziva?

Provedbom projekata energetske učinkovitosti i korištenjem obnovljivih izvora energije želi se ostvariti ušteda troškova energije od minimalno 30% uz jednake izlazne parametre predmetnog sustava ili procesa.

 

Koji su opravdani troškovi?

 • Nabava i ugradnja mjera (projekata) energetske učinkovitosti (EnU)
 • Nabava i ugradnja sustava korištenja obnovljivih izvora energije (OIE)
 • Stručni nadzor radova

Koje aktivnosti točno spadaju pod određenu skupinu troškova te koja je obvezna dokumentacija pročitajte u službenom tekstu poziva.

 

Koji troškovi nisu opravdani?

 • Zahvati na građevinskoj ovojnici
 • Izgradnja novih postrojenja
 • Troškovi održavanja
 • Izrada pripremne i projektne dokumentacije
 • Projekti u sustavima proizvodnje, prijenosa i distribucije energije
 • Troškovi nabave i ugradnje rabljene opreme

 

Tko može koristiti sredstva?

 • Trgovačka društva u javnom sektoru i izvan javnog sektora, fizičke osobe (obrtnici) i obiteljska poljoprivredna gospodarstva za projekte iz industrijskog sektora i područja industrijskih proizvodnih procesa.

 

Koji je iznos sredstava koji se dodjeljuje?

 • 1.500.000,00 kuna po prijavi za opravdane troškove:
  • max. 80% za projekte na području posebne državne skrbi Republike Hrvatske i na prvoj skupini otoka,
  • do 60% za projekte na drugoj skupini otoka i na brdsko-planinskom području,
  • do 40% za projekte na ostalim područjima Republike Hrvatske.
 • Ukupna raspoloživa sredstva iznose 25.000.000,00 kuna.

 

 

Koji je rok za prijavu?

Prijave se mogu podnositi od 14. prosinca 2020. u 9:00 sati do obavijesti o zatvaranju poziva na stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili do kraja 2020. godine.

 

Želite smanjiti troškove energije?

Naš Consulting tim ima bogato iskustvo u izradi prijavne dokumentacije i provedbi projekata za poduzetnike i jedinice lokalne samouprave. Javite nam se i zajedničkim snagama ćemo realizirati Vaše želje i ideje. Možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili direktno na +385 95 423 7887. Zakažite svoj termin besplatne design thinking radionice kako bismo utvrdili opcije za unapređenje Vašeg poslovanja korištenjem sredstava Europske unije.

Vaš, Aestus tim

Ostali članci

Financijska analiza poslovanja

23.11.2020

Financijska analiza Vam pruža uvid u neiskorištene mogućnosti za optimizaciju troškova i povećanje efikasnosti. Također, kako bi koristili bespovratna sredstava EU fondova, morate zadovoljiti određene uvjete, stoga je važno da reagirate već danas i spremno dočekate novu poslovnu godinu. Javite se za besplatnu analizu koju vrše stručnjaci Aestus tima.

Energetska obnova zgrada sa svojstvom kulturnog dobra

12.11.2020

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv kojim se sufinancira energetska obnova zgrada sa svojstvom kulturnog dobra.   Koji je predmet javnog poziva? Dodjela sredstava za obnovu vanjske ovojnice, učinkovitije strojarske sustave, elektrotehničke sustave i ugradnju jednog ili više novih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u postojećim zgradama javne namjene […]

Potpore za poljoprivrednike i MSP-ove

30.10.2020

Objavljen je natječaj kojim se dijele potpore za poljoprivrednike i mala i srednja poduzeća u cilju suzbijanja negativnih učinaka COVID-19. Kako se prijaviti i koji su prihvatljivi troškovi donosimo u nastavku. Koji je ukupni iznos raspoloživih sredstava? 180.000.000,00 kuna. Koji je maksimalni iznos potpore po prijavitelju? 371.975,00 kuna. Koja je svrha natječaja? Ovim natječajem dodjeljuju […]

Javni poziv za pametne gradove i općine

29.10.2020

Otvoren je javni poziv za pametne gradove i općine kojim se žele sufinancirati Smart city projekti. Možda zvuči futuristički, ali od razvoja pametnih gradova i općina dijeli nas samo proces digitalne transformacije kroz koji trenutno prolaze sva urbana središta svijeta. Prijavom i korištenjem bespovratnih sredstava ovog javnog poziva, gradovi i općine imaju priliku povećati zadovoljstvo […]

Energetska učinkovitost u proizvodnoj industriji

19.10.2020

Pripadate proizvodnoj ili prerađivačkoj industriji? Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za korištenje obnovljivih izvora energije kako bi se potaknula energetska učinkovitost u proizvodnoj industriji. Javite se i iskoristite priliku za smanjenje potrošnje energije za 20% do 40% korištenjem bespovratnih sredstava za ulaganje u obnovljive izvore energije i […]

Komercijalizirajte svoju inovaciju

14.10.2020

Imate ideju za prototip kojeg biste htjeli komercijalizirati? Javite se na javni poziv do 30. listopada i iskoristite do 200.000,00 kn te komercijalizirajte svoju inovaciju. Zaklada za financiranje izradbe prototipa – FIPRO, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom nudi financijska sredstva kroz projekt “Komercijalizacija inovacija”. Imate mogućnost predati zahtjev  za dodjelu financijskih sredstava, stoga pročitajte detalje […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.