02.11.2022
 8 načina kako nagraditi zaposlenike u startupu

Želite nagraditi zaposlenike za njihov doprinos u startupu? Startupi imaju visoke troškove razvoja poslovanja i zbog toga traže optimalno rješenje za nagrađivanje i zadržavanje zaposlenika. U nastavku članka donosimo osam načina kako nagraditi zaposlenike, novčano i nenovčano.

 

Nagrade zaposlenika koje će biti opisane u ovom članku su:

 1. Povećanje plaće
 2. Bonusi i drugi neoporezivi primici
 3. Isplata dobiti
 4. Unaprjeđenje
 5. Dodatni dani godišnjeg odmora
 6. Plaćene edukacije
 7. Ponuda vlasničkog udjela poduzeća
 8. Priznanje

 

Što su novčane nagrade?

 • Novčana nagrada predstavlja vrstu nagrade od kojih zaposlenik ima novčanu vrijednost. Točnije, ono što ima direktan utjecaj na bankovni račun zaposlenika.
 • Nagrade mogu biti rezultat ispunjavanja određenih prodajnih kvota, postizanja poslovnih ciljeva ili dovršetka projekta na vrijeme.
 • Najčešće vrste novčanih nagrada su: povećanje plaće, bonusi i drugi neoporezivi primici, isplata dobiti te unaprjeđenje o kojima detaljnije pročitajte u nastavku.

 

1. Povećanje plaće

 • Jedan od najčešćih načina kako novčano nagraditi zaposlenika jest povišicom.
 • Povišica je način izražavanja zahvalnosti zaposlenicima i priznavanje njihovih postignuća. Povećanje plaća za najbolje zaposlenike potiče lojalnost i djeluje pozitivno na produktivnost.
 • Kako bi startup odredio visinu povišice, potrebno je istražiti prosjek plaće na sličnim pozicijama te procijeniti produktivnost i doprinos pojedinca za prethodno razdoblje.
 • Zanimljiva informacije jest da prema nedavnom istraživanju prosječna povišica u Hrvatskoj iznosi 8% plaće.

 

2. Bonusi i drugi neoporezivi primici

 • Slično povišicama, bonusi se isplaćuju zaposlenicima za odličan radni rezultat ili značajan poslovni događaj poput ugovaranja suradnje sa značajnim klijentom.
 • Bonusi pripadaju neoporezivim primicima do iznosa od 5000,00 kn godišnje, a mogu se isplatiti u fiksnom terminu, kvartalno ili nakon značajnog poslovnog događaja.
 • Zaposlenike je moguće nagraditi korištenjem ostalih neoporezivih primitaka poput naknada, nagrada i stipendija.
 • Plaćanje vrtića za dijete, parkirnog mjesta te plaćanje mjesečne prijevozne karte samo su neke od pogodnosti koje startup može plaćati svojem zaposleniku.
 • Popis svih neoporezivih primitaka, kao i maksimalni iznos do kojeg poduzeće nije dužno platiti porez na dohodak možete pronaći klikom na poveznicu.

 

3. Isplata dobiti

 • Startup na kraju poslovnog razdoblja, umjesto isplate dobiti vlasnicima može nagraditi svoje zaposlenike određenim udjelom dobiti.
 • Važno je istaknuti da se isplata dobiti oporezuje kao dohodak od nesamostalnog rada, odnosno po stopi od 20% mjesečne osnovice do iznosa od 30.000,00 kn te po stopi od 30% mjesečne osnovice za iznos iznad 30.000,00 kn.

 

4. Unaprjeđenje

 • Kada se planiraju nagraditi zaposlenici, opcija unaprjeđenja često se zanemaruje.
 • Unaprjeđenjem se zaposleniku daje do znanja da je cijenjen i da njegov doprinos startupu nije prošao nezamijećeno. Uz novu titulu, zaposlenik može očekivati i porast obujma posla, nove odgovornosti te povećanje plaće.

 

Što su nenovčane nagrade?

 • Nenovčane nagrade predstavljaju vrstu nagrada koje se ne temelje na direktnoj isplati sredstava, odnosno ovakva vrsta nagrada ne može se odmah unovčiti niti ima direktan utjecaj na bankovni račun zaposlenika.
 • Isto kao i novčane nagrade, mogu biti rezultat ispunjavanja određenih prodajnih kvota, postizanja poslovnih ciljeva i slično.
 • Najčešće vrste nenovčanih nagrada su: dodatni dani godišnjeg odmora, plaćene edukacije, ponuda vlasničkog udjela poduzeća i priznanje o kojima možete pročitati više u nastavku.

 

5. Dodatni dani godišnjeg odmora

 • Dodatni dani godišnjeg odmora kao jedna vrsta benefita ili nagrade mogu pomoći u poboljšanju produktivnosti i lojalnosti zaposlenika.
 • Važno je napomenuti da se ostvarivanje prava na dodatne dana godišnjeg odmora mora odnositi na sve zaposlenike i mora biti propisano na razini poduzeća, odnosno ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.
 • Ovakva pogodnost posebno je zanimljiva zaposlenicima, a startup koji primjenjuje ovakvu vrstu nagrade može očekivati veći odaziv prilikom zapošljavanja.

 

6. Plaćene edukacije

 • Zaposlenici se kroz svoju karijeru neprestano obrazuju i razvijaju nove vještine kako bi bili efikasniji u svome poslu, ostvarili veća primanja i na kraju ugrabili unaprjeđenje. Prilikom osmišljavanja edukacijskog plana, važno je uzeti u obzir da se zaposlenici educiraju u području u kojem se žele usavršavati te izabrati onu edukaciju kojom član tima može u najvećoj mjeri pridonijeti daljnjem rastu i razvoju startupa.
 • Udemy i Coursera su među najpoznatijim online stranicama za “brze” online tečaja gdje je zaposlenicima dostupno preko 200.000 edukativnih videozapisa.
 • Osim brzih tečaja, startup može zaposlenika nagraditi i plaćanjem obrazovanja na visokom učilištu kao što je npr. Algebra.

 

7. Ponuda vlasničkog udjela poduzeća

 • Ponuda vlasničkog udjela predstavlja oblik nenovčanog nagrađivanja gdje se zaposlenicima daje određeni udio u vlasništvu startupa.
 • Vlasnički udio nudi se zaposlenicima koji su se dokazali ili onima koji su u timu od samog osnivanja startupa.
 • Startup se može zaštiti koristeći tzv. Vested ugovor koji ne daje zaposleniku pravo da koristi svoj udio dok se ne ostvare postavljeni ciljevi, rezultati ili dok ne prođe određeni vremenski period.
 • Količina vlasničkog udjela koja se nudi zaposlenicima nije nigdje propisana, no startupi obično rezerviraju između 10% i 20% vlasničkog udjela za svoje zaposlenike kroz tzv. plan vlasničkog udjela za zaposlenike.
 • Dodijeljeni vlasnički udio najčešće se određuje prema tome kada je osoba zaposlena, npr. ako je voditelj marketinga dio tima od samog početka razvoja startupa može primiti i do 10% vlasničkog udjela, no ako je zaposlen u kasnijim fazama kada je poslovanje već postiglo određenu razinu održivosti, tada može očekivati između 1-2% vlasničkog udjela.

 

8. Priznanje

 • Izražavanje zahvalnosti članu tima sjajna je alternativna nagrada. Jedna od prednosti priznavanja jest to što pokazuje i potencijalnim zaposlenicima kakva je poslovna kultura u startupu te da se cijene trud, rad i uspjeh.
 • LinkedIn je poslovna društvena mreža namijenjena prvenstveno poslodavcima i zaposlenicima, što ju čini jednim od najpopularnijih mjesta za pohvalu istaknutih članova tima.
 • Dodjela certifikata za zaposlenika mjeseca, jedna je od popularnijih metoda iskazivanja zahvalnosti. Certifikatom možete pokazati da cijenite vaše zaposlenike te ih dalje motivirati za rad. Besplatni primjer certifikata možete preuzeti putem poveznice.

 

Za sve informacije vezano za uslugu računovodstva te dostavu same ponude javite nam se putem email-a [email protected] ili putem kontakt forme.

Ostali članci

Vodič kroz godišnji financijski izvještaj za poduzetnike

16.03.2023

Kraj travnja označava i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Računovodstvo ga sastavlja, a poduzetnik je taj koji ga potvrđuje. Kako bi znali što potpisujete, u nastavku pročitajte od kojih se podataka sastoje godišnji financijski izvještaji, zašto ih poduzetnici moraju dostavljati  FINA-i, kako očitati važne informacije o poslovanju, kako poduzeće posluje te koliko poreza na […]

Kako ispuniti putni nalog u 2023. godini?

28.02.2023

Znate li kako ispuniti putni nalog i što sve mora sadržavati u 2023. godini? U nastavku donosimo upute i informacije o tome što je zapravo putni nalog, kako izračunati dnevnice i putne troškove, kao i 7 najčešćih pogrešaka prilikom ispunjavanja zajedno s primjerom koji možete besplatno preuzeti i koristiti.     Preuzmi putni nalog   […]

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

08.02.2023

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Što mora sadržavati račun?

10.01.2023

Kako sastaviti račun? Koji su sastavni dijelovi fakture? Postoji li razlika između računa i fakture? Donosimo sadržaj računa, kao i primjer koji možete besplatno preuzeti i koristiti. Porezna uprava propisala je odredbama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kao i posebnim poreznim propisima obvezu izdavanja faktura te vođenja poslovnih knjiga i evidencija. Tražite software za […]

Potpora za samozapošljavanje u 2023.

02.01.2023

Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavlja sa aktivnom politikom zapošljavanja i u 2023. godini, a jedna od mjera je i potpora za samozapošljavanje koja ove godine maksimalno iznosi 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava za ulaganje u digitalna i zelena radna mjesta te 7.000,00 eura kroz mjeru “Biram Hrvatsku”. Maksimalan […]

Obračunavate li PDV po naplaćenim naknadama ili izdanim računima?

15.12.2022

Koja je razlika između obračuna PDV-a prema naplaćenom računu i obračuna PDV-a prema izdanom računu? Koje su prednosti i nedostaci pojedine vrste obračuna PDV-a? Koji je prag za oporezivanje prema naplaćenim naknadama? Kako u svakom trentku znati koliki je iznos poreza koji plaćate? U nastavku poduzetnicima donosimo odgovore na pitanja i savjete stručnog tima Aestus […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.