29.10.2020
Javni poziv za pametne gradove i općine
Objavljen je javni poziv za općine i gradove koji žele unaprijediti kvalitetu života građana i stupanj energetske učinkovitosti primjenom koncepta pametnih gradova.

Otvoren je javni poziv za pametne gradove i općine kojim se žele sufinancirati Smart city projekti. Možda zvuči futuristički, ali od razvoja pametnih gradova i općina dijeli nas samo proces digitalne transformacije kroz koji trenutno prolaze sva urbana središta svijeta. Prijavom i korištenjem bespovratnih sredstava ovog javnog poziva, gradovi i općine imaju priliku povećati zadovoljstvo i životni standard cijele zajednice.

 

Primjeri Smart City rješenja u Hrvatskoj

 • Pametni parking – za Grad Split razvijeno je tehnološko rješenje koje kontrolira parkirališna mjesta za invalide. Sustav vrši provjeru imaju li trenutno parkirani automobili  potrebnu invalidsku oznaku.
 • Pametne klupe – sjedalice koje koriste solarnu energiju za napajanje postavljene po cijelom gradu. Putem pametne klupe korisnici se mogu spojiti na Wi-Fi i puniti mobitel. Nalaze se u brojnim Hrvatskim gradovima.
 • Pametne kante – nalaze se u nekoliko gradova u Hrvatskoj među kojima su Dubrovnik, Hvar i Makarska, a služe za pametno prikupljanje otpada. Međusobnom komunikacijom svaka pojedina kanta gradskim uredima za čistoću šalje informaciju o stupnju popunjenosti. Kanre pridonose ekolo su ugrađeni i solarni paneli, tako da se za napajanje koristi sunčeva energija.
 • Pametni otok Krk – osim besplatne Wi-Fi mređe, sadržaj koji Krk čini pametnim otok je infrastruktura car i bike sharing stanica, pametne kante, LED gradska rasvjeta, pametne klupe i informazacija komunalnog društva Ponikve zaduženog za vodoopskrbu, kanalizaciju i gospodarenje otpadom.

 

Vrijednost javnog poziva za pametne gradove i općine je 8.000.000,00 kn.

Fond će korisnicima dodjeljivati sredstva pomoći do 500.000,00 kn po prijavi za opravdane troškove.

 

Koji je cilj projekta?

 • Integracija osnovnih rješenja za ostvarenje održivog razvoja, učinkovite infrastrukture, primjene energetske učinkovitosti i poboljšanja kvalitete života građana.

Koji su prihvatljivi troškovi?

 • Kupnja neophodne nove opreme i uređaja uz provođenje projekta.
 • Troškovi vanjskih usluga (savjetodavne usluge, usluge izrade analiza…).
 • Troškovi vezani uz elektronske promotivne aktivnosti izravno povezani s provedbom projekta.
 • Ostali troškovi.

 

Koja su prihvatljiva područja za provedbu projekta?

 1. Kružno gospodarstvo
 2. Održivo gospodarenje energijom, zaštita okoliša, prirode i klimatske promjene
 3. Poboljšanje sigurnosti građana i imovine
 4. Upravljanje gradom ili općinom i uslugama
 5. Obrazovanje i kvaliteta života građana

 

 

Koji je rok za prijavu?

Slanje prijava počinje 03. prosinca 2020. a završava obaviješću o zatvaranju na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili istekom 2020. godine. Detaljne informacije pronađite u službenom tekstu javnog poziva.

 

Aestus Consulting tim ima bogato iskustvo u izradi prijava i provedbi projekata za jedinice lokalne samouprave. Iz područja infrastrukture za JLS-ove osigurali smo više 20 mil. kuna bespovratnih sredstava, dok smo za poduzetnike ostvarili oko 40 mil. kn.

Javite nam se kako bi zajedničkim snagama ispunili cilj ovog natječaja i pridonijeli povećanju inovativnosti i učinkovitosti zajednice. Pošaljite nam upit putem kontakt forme ili nam se obratite direktno putem mobilnog broja +385 95 123 7887.

Vaš, Aestus tim

Ostali članci

Financijska analiza poslovanja

23.11.2020

Financijska analiza Vam pruža uvid u neiskorištene mogućnosti za optimizaciju troškova i povećanje efikasnosti. Također, kako bi koristili bespovratna sredstava EU fondova, morate zadovoljiti određene uvjete, stoga je važno da reagirate već danas i spremno dočekate novu poslovnu godinu. Javite se za besplatnu analizu koju vrše stručnjaci Aestus tima.

Energetska obnova zgrada sa svojstvom kulturnog dobra

12.11.2020

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv kojim se sufinancira energetska obnova zgrada sa svojstvom kulturnog dobra.   Koji je predmet javnog poziva? Dodjela sredstava za obnovu vanjske ovojnice, učinkovitije strojarske sustave, elektrotehničke sustave i ugradnju jednog ili više novih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u postojećim zgradama javne namjene […]

Sufinanciranje energetske učinkovitosti OPG-ovima, obrtima i industriji

04.11.2020

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv za sufinanciranje energetske učinkovitosti u  OPG-ovima, obrtima i poduzetnicima u sektoru industrije. Želite li i Vi smanjiti troškove energije korištenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske učinkovitosti? Ako pripadate ciljanoj skupini, ne gubite vrijeme i javite nam se već danas kako bismo što prije […]

Potpore za poljoprivrednike i MSP-ove

30.10.2020

Objavljen je natječaj kojim se dijele potpore za poljoprivrednike i mala i srednja poduzeća u cilju suzbijanja negativnih učinaka COVID-19. Kako se prijaviti i koji su prihvatljivi troškovi donosimo u nastavku. Koji je ukupni iznos raspoloživih sredstava? 180.000.000,00 kuna. Koji je maksimalni iznos potpore po prijavitelju? 371.975,00 kuna. Koja je svrha natječaja? Ovim natječajem dodjeljuju […]

Energetska učinkovitost u proizvodnoj industriji

19.10.2020

Pripadate proizvodnoj ili prerađivačkoj industriji? Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za korištenje obnovljivih izvora energije kako bi se potaknula energetska učinkovitost u proizvodnoj industriji. Javite se i iskoristite priliku za smanjenje potrošnje energije za 20% do 40% korištenjem bespovratnih sredstava za ulaganje u obnovljive izvore energije i […]

Komercijalizirajte svoju inovaciju

14.10.2020

Imate ideju za prototip kojeg biste htjeli komercijalizirati? Javite se na javni poziv do 30. listopada i iskoristite do 200.000,00 kn te komercijalizirajte svoju inovaciju. Zaklada za financiranje izradbe prototipa – FIPRO, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom nudi financijska sredstva kroz projekt “Komercijalizacija inovacija”. Imate mogućnost predati zahtjev  za dodjelu financijskih sredstava, stoga pročitajte detalje […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.