29.10.2020
Javni poziv za pametne gradove i općine
Objavljen je javni poziv za općine i gradove koji žele unaprijediti kvalitetu života građana i stupanj energetske učinkovitosti primjenom koncepta pametnih gradova.

Otvoren je javni poziv za pametne gradove i općine kojim se žele sufinancirati Smart city projekti. Možda zvuči futuristički, ali od razvoja pametnih gradova i općina dijeli nas samo proces digitalne transformacije kroz koji trenutno prolaze sva urbana središta svijeta. Prijavom i korištenjem bespovratnih sredstava ovog javnog poziva, gradovi i općine imaju priliku povećati zadovoljstvo i životni standard cijele zajednice.

 

Primjeri Smart City rješenja u Hrvatskoj

 • Pametni parking – za Grad Split razvijeno je tehnološko rješenje koje kontrolira parkirališna mjesta za invalide. Sustav vrši provjeru imaju li trenutno parkirani automobili  potrebnu invalidsku oznaku.
 • Pametne klupe – sjedalice koje koriste solarnu energiju za napajanje postavljene po cijelom gradu. Putem pametne klupe korisnici se mogu spojiti na Wi-Fi i puniti mobitel. Nalaze se u brojnim Hrvatskim gradovima.
 • Pametne kante – nalaze se u nekoliko gradova u Hrvatskoj među kojima su Dubrovnik, Hvar i Makarska, a služe za pametno prikupljanje otpada. Međusobnom komunikacijom svaka pojedina kanta gradskim uredima za čistoću šalje informaciju o stupnju popunjenosti. Kanre pridonose ekolo su ugrađeni i solarni paneli, tako da se za napajanje koristi sunčeva energija.
 • Pametni otok Krk – osim besplatne Wi-Fi mređe, sadržaj koji Krk čini pametnim otok je infrastruktura car i bike sharing stanica, pametne kante, LED gradska rasvjeta, pametne klupe i informazacija komunalnog društva Ponikve zaduženog za vodoopskrbu, kanalizaciju i gospodarenje otpadom.

 

Vrijednost javnog poziva za pametne gradove i općine je 8.000.000,00 kn.

Fond će korisnicima dodjeljivati sredstva pomoći do 500.000,00 kn po prijavi za opravdane troškove.

 

Koji je cilj projekta?

 • Integracija osnovnih rješenja za ostvarenje održivog razvoja, učinkovite infrastrukture, primjene energetske učinkovitosti i poboljšanja kvalitete života građana.

Koji su prihvatljivi troškovi?

 • Kupnja neophodne nove opreme i uređaja uz provođenje projekta.
 • Troškovi vanjskih usluga (savjetodavne usluge, usluge izrade analiza…).
 • Troškovi vezani uz elektronske promotivne aktivnosti izravno povezani s provedbom projekta.
 • Ostali troškovi.

 

Koja su prihvatljiva područja za provedbu projekta?

 1. Kružno gospodarstvo
 2. Održivo gospodarenje energijom, zaštita okoliša, prirode i klimatske promjene
 3. Poboljšanje sigurnosti građana i imovine
 4. Upravljanje gradom ili općinom i uslugama
 5. Obrazovanje i kvaliteta života građana

 

 

Koji je rok za prijavu?

Slanje prijava počinje 03. prosinca 2020. a završava obaviješću o zatvaranju na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ili istekom 2020. godine. Detaljne informacije pronađite u službenom tekstu javnog poziva.

 

Aestus Consulting tim ima bogato iskustvo u izradi prijava i provedbi projekata za jedinice lokalne samouprave. Iz područja infrastrukture za JLS-ove osigurali smo više 20 mil. kuna bespovratnih sredstava, dok smo za poduzetnike ostvarili oko 40 mil. kn.

Javite nam se kako bi zajedničkim snagama ispunili cilj ovog natječaja i pridonijeli povećanju inovativnosti i učinkovitosti zajednice. Pošaljite nam upit putem kontakt forme ili nam se obratite direktno putem mobilnog broja +385 95 123 7887.

Vaš, Aestus tim

Ostali članci

Bespovratne subvencije Grada Rijeke za poduzetnike u 2021.

13.09.2021

Grad Rijeka dodjeljuje bespovratne subvencije poduzetnicima na području grada Rijeke! Prijave se podnose online, putem Informacijskog servisa Grada Rijeke, a kreću 17. rujna 2021. godine u 08:00 sati.   Koji je cilj javnog poziva? Poticanje poduzetništva, jačanje tržišne konkurentnosti korisnika te ostvarivanje dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu.   Koji je iznos bespovratnih […]

Dodjela državnih potpora za inovacije

01.09.2021

Najavljena je objava programa dodjele državnih potpora za inovacije kojeg provodi HAMAG-BICRO. Financirat će se pred-komercijalni kapital poduzetnika za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta, a očekuje se da će uvjeti natječaja biti usklađeni s prošlogodišnjim PoC8 (eng. Proof-Of-Concept) čije detalje možete pronaći u nastavku.   Koliki je iznos potpore za inovacije? Min 100.000,00 kn. […]

Koji su EU natječaji za poduzetnike najavljeni u 2021.?

16.08.2021

Bespovratna sredstva za mikro, mala, srednja i velika poduzeća dodjeljivat će se u drugoj polovici 2021. i početkom 2022. godine putem nekoliko natječaja u najavi. Aestus Consulting tim u nastavku donosi sve dostupne informacije o maksimalnom iznosu bespovratnih sredstava, prihvatljivim troškovima, aktivnostima i ostalom. Ako se želite pripremiti za neki od natječaja za korištenje bespovratnih […]

Sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru

12.07.2021

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru. Prijavitelji iz javnog sektor, za razliku od poduzetnika, imaju mogućnost uz sufinanciranje kupiti više od jednog vozila. Koji je iznos alociranih sredstava? Ukupan iznos alociranih sredstava za kupnju energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru je […]

Provedbeni programi jedinica lokalnih samouprava

07.07.2021

Sukladno članku 26. Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske (“Narodne novine”, br. 123/17), jedinice lokalne samouprave imaju obvezu izrade i donošenja provedbenih programa koji se pripremaju za razdoblje važenja od 1. siječnja 2021. Ova zakonska obveza uvedena je u svrhu rješavanja posebnih ciljeva na regionalnoj i lokalnoj razini kako bi se […]

Potpore za ruralni razvoj Republike Hrvatske

17.06.2021

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dodjeljuje potpore za ruralni razvoj u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Objavljen je natječaj za provedbu Podmjere 7.4. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Ovim […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.