Aestus
23.11.2021
Norveška dijeli bespovratna sredstva hrvatskim poduzetnicima
Iskoristite bespovratna sredstva u sklopu Programa poslovnog razvoja i inovacija kojim se želi poticati i razvijati dugoročna poslovna suradnja norveških i hrvatskih poduzetnika.

Business Development and Innovation Croatia je poslovni program financiran iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma, a nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru za razdoblje od 2014. do 2021.

Objavljen je javni poziv u sklopu kojeg se mogu prijaviti projekti fokusirani na područja inovacija zelenog rasta i plavog rasta, a ukupan iznos alociranih novčanih sredstava je 12.941.767,00 eura.

 

Koji je cilj programa?

 • Program nastoji potaknuti i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju Norveških i Hrvatskih poduzetnika, utemeljenu na razvoju i inovacijama.
 • Prednost će se dati projektima bilateralnog partnerstva koji nude dodatnu vrijednost.
 • Poduzetnici se mogu prijaviti za korištenje bespovratnih sredstava za individualni projekt ili za potpore malih vrijednosti.

 

Što je zeleni, a što plavi rast?

 • Inovacije zelene industrije mogu podržati ozelenjavanje proizvodne i proizvodne industrije. Može se dati potpora ulaganjima u više zelenih tehnologija kako bi se povećao proizvodni kapacitet, diverzificirali proizvodi ili usluge ili doprinijeli temeljnoj promjeni u proizvodnom procesu (automatizacija/digitalizacija/robotizacija) kako bi bio ekološki prihvatljiviji i učinkovitiji.
 • Plavi rast može podržati održivi rast u pomorskom i pomorskom sektoru općenito. Primjeri projekata mogu biti: razvoj proizvoda/rješenja za plavu energiju, razvoj rješenja vezanih za morski otpad i otpad, razvoj ili ulaganja u pomorske suprastrukture, razvoj ili ulaganja u plavu biotehnologiju itd.

 

 Koji je iznos bespovratnih sredstava?

Projektne prijave moguće je financirati iz dva segmenta:

 1. Individualna projektna shema za mikro, male, srednje i velike poduzetnike:
  • od 200.000,00 eura do 1.500.000,00 eura po prijavi.
 2. Potpore male vrijednosti za mikro, male i srednje poduzetnike:
  • od 50.000,00 do 200.000,00 eura po prijavi.

 

Tko su prihvatljivi prijavitelji i partneri?

Prihvatljivi prijavitelji za individualne projektne sheme:

 • Mala i srednja poduzeća registrirana u Hrvatskoj.
 • Velika poduzeća registrirana u Hrvatskoj s maksimalno 25% javnog vlasništva.
 • Podnositelj zahtjeva za individualni projekt mora biti aktivan minimalno 3 godine, dok prijavitelj za korištenje potpora male vrijednosti mora biti aktivan minimalno 1 godinu na datum krajnjeg roka poziva.
 • Prihvatljivi partner može biti svaki privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, registriran kao pravna osoba u državama donatorima (Norveška) ili u Hrvatskoj.

 

Prihvatljivi prijavitelji za male grant sheme:

 • Mala i srednja poduzeća registrirana u Hrvatskoj.
 • Podnositelj zahtjeva mora biti u funkciji najmanje 1 godinu na datum isteka roka za ove pozive
 • Prihvatljivi partner može biti svaki privatni ili javni subjekt, komercijalni ili nekomercijalni, registriran kao pravna osoba u državama donatorima (Norveška) ili u Hrvatskoj.

 

Koje su prihvatljive aktivnosti za projekte inovacije zelene industrije?

 • Razvoj, implementacija i investiranje u inovativne i ekološki prihvatljive tehnologije.
 • Razvoj “zelenih proizvoda i usluga”
 • Razvoj i implementacija „zelenih proizvodnih procesa“

 

Koje su prihvatljive aktivnosti za projekte inovacije plavog rasta?

 • Razvoj i ulaganja u brodogradnju.
 • Razvoj i ulaganja u obalni i morski turizam i prijevoz.
 • Razvoj i ulaganje u morsku biotehnologiju.
 • Razvoj i ulaganja u resurse za iskopavanje morskog dna.
 • Implementacija rješenja u ribarstvu i akvakulturi.
 • Razvoj inovativnih rješenja u vezi s morskim otpadom.
 • Razvoj rješenja za plavu energiju.
 • Razvoj inovativnih tehnologija za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju.

 

Ovdje možete pronaći primjere uspješnih projekata koji su financirani bespovratnim sredstvima iz navedenog programa.

 

Koji je rok za prijavu?

 • Četvrtak, 27. siječnja 2022. u 14:00 sati.
 • Projektne aktivnosti moraju biti dovršene najkasnije do 30. travnja 2024. godine.

Kontaktirajte nas ako se želite pripremiti i prijaviti na natječaj te unaprijediti svoje poslovanje.

Vaš, Aestus tim

Ostali članci

Mali zajam za investicije i obrtna sredstva

12.04.2024

U 2024. godini mikro, malim i srednjim poduzetnicima dostupni su zajmovi za investicije i obrtna sredstva u minimalnom iznosu od 10.000,00 eura i maksimalnom iznosu od 100.000,00 eura. Zašto zajam? Fleksibilnija jamstva za razliku od banke Nema učešća Brza obrada Fiksna kamata (3,11% – 3,61%)   Koji je maksimalni iznos zajma? EFRR Mali zajam za […]

EU fondovi za poduzetnike u 2024. godini

22.01.2024

Koji su EU fondovi u 2024. godini dostupni poduzetnicima? Kako kupiti opremu, strojeve, digitalne alate te sufinancirati istraživanje, razvoj novih proizvoda, usluga ili procesa bespovratnim sredstvima? Koji su uvjeti za HAMAG BICRO zajam ili HBOR kredit? U nastavku donosimo pregled natječaja za financiranje projekata mikro, malih, srednjih i velikih poduzetnika u Hrvatskoj prema planu Ministarstva […]

Krediti i zajmovi za poduzetnike

Koji krediti su trenutno dostupni za žene poduzetnice? Kako do kredita kao poduzetnik početnik? Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije zajedno uz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak pomaže poduzetnicima financirati vlastita poslovanja kroz dostupne kredite i zajmove. U nastavku članka donosimo koji krediti i zajmovi poduzetnici mogu očekivati do kraja 2024. godine. […]

Bespovratna sredstva za prerađivačku industriju

19.11.2023

Želite kupiti stroj i opremu, izgraditi ili rekonstruirati halu, nabaviti softver pomoću EU fondova? Poduzetnici iz prerađivačke industrije početkom 2024. godine moći će iskoristiti bespovratna sredstva u sklopu natječaja u najavi pod nazivom Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo na koji će se se moći prijaviti mali, srednji te srednje kapitalizirani poduzetnici. Detalje poziva […]

Nepovratne subvencije Grada Rijeke za male poduzetnike u 2023.

15.09.2023

Grad Rijeka dodjeljuje nepovratne subvencije poduzetnicima na području grada Rijeke. Prijave se podnose online, putem Informacijskog servisa Grada Rijeke.   Koji je cilj javnog poziva? Jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te ostvarivanje dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu.   Koji je iznos nepovratnih sredstava? Ukupno je osigurano 422.458,00 eura bespovratnih sredstava. Poduzetnici […]

Potpore za drvnu industriju i proizvodnju namještaja

21.08.2023

Želite uložiti u novo postrojenje, edukaciju, izgradnju novog objekta, softver ili promotivne aktivnosti? Ministarstvo poljoprivrede objavilo je drugi javni natječaj za dodjelu potpora poduzetnicima koji obavljaju djelatnost prerade drva i proizvodnje namještaja.   Tko je prihvatljivi prijavitelj? Obrt, mikro, malo, srednje i veliko poduzeće koje obavlja djelatnost prerade drva i proizvoda od drva i pluta, osim […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.