MALI RJEČNIK DIGITALNE TRANSFORMACIJE

digital

Digitalna transformacija ključna je za napredak poduzeća. Transformira se i jezik, pa se sve češće spominju razne skraćenice koje mogu zbuniti i najiskusnije. Donosimo Vam mali rječnik digitalne transformacije.

  • BPM – Business Process Management

BPM je poslovna filozofija upravljanja, jednostavno prevedena kao upravljanje poslovnim procesima. To je sustavan pristup te koji objedinjuje poslovne procese i informacijsku tehnologiju kroz korištenje raznih metoda i tehnika za izradu, upravljanje i analizu radnih procesa koji uključuju ljude, organizacije, aplikacije, dokumente i razne druge informacije kao sastavne dijelove nekoga poslovnog procesa. Uključuje ne samo softverske aplikacije već i ljude, vlasnike procesa, analitičare, dizajnere IT sustava i poslovne korisnike s različitim vještinama.

ERP informatički sustavi pomažu poduzeću da kroz jednu aplikaciju vodi računa o svim resursima tvrtke – neovisno o tome govori li se o zalihama, potraživanjima, osoblju ili proizvodnji. ERP sustavi bilježe procese koji se odvijaju u tvrtki i kao svoju posljedicu imaju knjigovodstvo, dok uobičajeno knjigovodstvo samo evidentira događaje nakon što su se dogodili. ERP sustav je rješenje, dok je knjigovodstveni softver alat.

  • MIS – Management Information System

MIS ili menadžerski informacijski sustav je aplikacija koja omogućava planiranje i izvješćivanje potrebno za kvalitetno upravljanje poduzećem. Čine ga programska rješenja koja mogu biti povezana sa hardverima, kao primjerice računalni program na recepciji hotela koji prikazuje je li gost u tom trenutku u sobi.

Jednostavno rečeno, to je koncept povezivanja bilo kojeg uređaja koji ima omogućeno spajanje na Internet. Razumljivije je ako kažemo da se primjerice u hladnjak ugradi tehnologija te se on može daljinski nadzirati i kontrolirati.

IOT uključuje pametne telefone, automate za kavu, perilice, hladnjake, pećnice, slušalice, rasvjetu, ukratko sve čega se možete sjetiti.

  • Al – Artificial Intelligence

Općeprihvaćene definicije za umjetnu inteligenciju nema, ali tim pojmom obično se opisuju umjetni, odnosno neživi sustavi koji pokazuju neki oblik “inteligencije”, odnosno snalaženja u novim okolnostima i uvjetima te uče na temelju iskustva i prikupljanja novih informacija. Istodobno, riječ je o području računalnih znanosti koje se bavi razvojem i proučavanjem takvih sustava te njihovom praktičnom primjenom.

Jedna od definicija umjetne inteligencije je i da je AI „sve ono što još nije izvedeno“. Moderne sposobnosti stroja općenito su klasificirane kao Al, a uključuju prepoznavanje i razumijevanje ljudskog govora, natjecanje na najvišoj razini u sustavima strateških igara (kao što je šah), autonomno upravljanje automobilima, inteligentno usmjeravanje u mrežama za isporuku sadržaja i vojne simulacije.

Umjetna inteligencija ovdje je već neko vrijeme; “krije se” iza Facebookovih i Googleovih algoritama, prati što radite na društvenim mrežama i gledate na Netflixu, prepoznaje lica na fotografijama, odlučuje koje ćete oglase vidjeti dok surfate internetskim bespućima te omogućuje mnoge druge online aktivnosti koje već uzimamo zdravo za gotovo.

  • RPA – Robotic Process Automation

Jedan od načina automatizacije poslovnih procesa u cilju unaprjeđenja poslovanja temeljem smanjenja troškova, prevencije grešaka i ubrzanja provedbe procesa. RPA se provodi integriranjem RPA robota u redovni poslovni proces. Zaposlenicima ostavlja više vremena da se bavi kreativnim poslovima, a „robot“ je zadužen za poslove koji su opsežni, strukturirani, repetitivn i odvijaju se prema određenim pravilima.

U Hrvatskoj se RPA najviše primjenjuje u financijskom sektoru, a predviđa se da će njegova potražnja naglo rasti u narednih dvije godine.

OCR programi imaju poseban software koji će bilo koji fizički dokument, bilo da je napisan na računalu ili rukom, skenirati te prepoznati tekst koji se na njemu nalazi, a onda će nam isti taj tekst prebaciti u željeni digitalni oblik – npr. Microsoft Word dokument. Dovodi do uštede vremena i preciznosti.

Realizacija je određene metode ili ideje kako bi se demonstrirala izvedivost. Cilj je potvrditi da neki koncept ili teorija ima praktični potencijal. To znači da ukoliko određena tvrtka nema dovoljno sredstava za podršku inovacije da uloži bar u njezin prototip.

U razvoju softvera PoC može biti ključan alat za demonstraciju sposobnosti softvera i njegovu prilagodbu zahtjevima klijenta što je vrlo bitno ako se poduzeće odluči uvesti RPA u svoje poslovanje. Potrebno je definirati zahtjeve klijenata, definirati što klijent radi na svom radnom mjestu, isplanirati aktivnosti i isporučiti dogovoreno.

Znate još koju skraćenicu koju ne razumijete, a voljeli bi? Tu smo za Vas. Pošaljite nam upit i nadopunit ćemo naš mali digitalni rječnik. Također, ako želite digitalno unaprijediti Vaše poduzeće javite nam se 😉