Aestus
23.07.2024
Kada se može isplatiti terenski dodatak?

Rad izvan uobičajenog radnog mjesta donosi dodatne troškove, a vjerojatno ste već čuli za terenski dodatak. U ovom članku objasnit ćemo što je to terenski dodatak, kako se obračunava i koji uvjeti moraju biti ispunjeni da bi radnici mogli primiti ovu naknadu.

 

Što je terenski dodatak?

  • Terenski dodatak, također poznat kao dnevnica za rad na terenu je neoporezivi iznos koji poslodavac isplaćuje radnicima za pokrivanje troškova nastalih prilikom obavljanja poslova izvan mjesta prebivališta i boravišta radnika, odnosno sjedišta i poslovne jedinice poslodavca.

 

Koji su uvjeti za isplatu terenskog dodatka?

  • Poslodavac mora obavljati djelatnost koja zahtijeva rad na terenu, poput keramičarskih radova, završni radovi u graditeljstvu i sl.
  • Radnik je zaposlen u firmi, a mjesto rada je udaljeno više od 30 kilometara od sjedišta i poslovne jedinice poslodavca te mjesta prebivališta ili boravišta zaposlenika.
  • Važno je napomenuti da se terenski dodatak i naknada za odvojeni život ne mogu neoporezivo isplatiti za iste radne dane u mjesecu, odnosno međusobno se isključuju.

 

Primjer kada radnik zadovoljava sve uvjete i moguće je isplatiti terenski dodatak:

Primjer kada radnik ne zadovoljava sve uvjete i nije moguće isplatiti terenski dodatak:

Koliki iznos terenskog dodatka se može isplatiti?

  • Terenski dodatak je određen po danu boravka na terenu, a isplaćuje se neoporezivo u iznosu do 30,00 EUR.
  • Može se isplatiti za radne i neradne dane boravka na terenu.
  • Ako je radniku osiguran obrok, dodatak se smanjuje za 30%, a ako su osigurana dva obroka smanjuje se za 60%.
  • Važno je napomenuti da se doručak, koji je uključen u cijenu noćenja, smatra troškom smještaja i ne smatra se osiguranom prehranom.

 

Koja je razlika između terenskog dodatka i dnevnice za službena putovanja?

  • Službenim putovanjem smatra se svako putovanje udaljeno minimalno 30 km od mjesta rada ili prebivališta/boravišta zaposlenika u trajanju do 30 dana (neprekidno). Prije početka putovanja poslodavac mora pripremiti i odobriti putni nalog zaposleniku putem kojeg mu se isplaćuje dnevnica i ostali troškovi nastali na putovanju.
  • Za razliku od terenskog dodatka, iznos dnevnice isplaćuje se ovisno o vremenu trajanja putovanja. Puna dnevnica u iznosu od 30,00 EUR isplaćuje se za službena putovanja duža od 12 sati, dok se za putovanja između 8 i 12 sati isplaćuje pola dnevnice u iznosu od 15,00 EUR.

 

Može li radnik na teren privatnim automobilom?

  • Može, no prije toga poslodavac mora radniku odobriti uporabu privatnog vozila u službene svrhe.
  • U tom slučaju, radnik nakon povratka mora podnijeti i obračunati prijeđene kilometre te navesti sljedeće podatke o prijevoznom sredstvu kojim je putovao na teren:
    • Opći podaci o poslodavcu i radniku (naziv, ime i prezime, OIB)
    • Marka automobila
    • Početno i završno stanje brojila automobila
    • Relacija i svrha puta
  • Ako je radnik putovao privatnim automobilom, uz obrazac obračuna terenskog dohotka mora ispuniti i obrazac loko vožnje ili radni nalog kako bi mu poslodavac mogao isplatiti putne naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe u iznosu od 0,50 EUR po prijeđenom kilometru.
  • Ostale troškove nastale uz uporabu automobila kao što su cestarina, parkirna karta i sl. isto je potrebno navesti zajedno uz vjerodostojnu ispravu (npr. račun).
  • Ako više radnika putuje istim privatnim automobilom, izdatak se može priznati samo jednom radniku.

 

Kako ispuniti i obračunati obrazac za terenski dodatak?

  • Primjer ispunjenog obrasca za terenski dodatak za radnika koji je išao jedan dan na rad na terenu i zadovoljava sve uvjete za isplatu terenskog dodatka. Putovao je službenim automobilom te je vlastitim sredstvima platio samo cestarinu Rijeka – Zagreb.

 

 

Što ako radnik na mjesto rada putuje u inozemstvo?

  • Ako radnik posao odrađuje u inozemstvu za njega se primjenjuje propisana dnevnica te države.
  • ako radnik odlazi na posao u Sloveniju, iznos dnevnice za rad na terenu iznosi do 80,00 EUR dnevno.
  • Popis dnevnica za pojedine države pronađi ovdje, a za one koje nisu na popisu primjenjuje se neoporezivi iznos dnevnice od 50,00 USD (~45,97 EUR).
  • Dnevnica za rad na terenu u inozemstvu obračunava se prema trajanju kao i dnevnica za tuzemstvo, a od trenutka kada je radnik prešao granicu Hrvatske prema stranoj zemlji, do trenutka kada je ponovno prešao granicu i ušao u Hrvatsku.

 

Za više informacija o obračunu dnevnica i putnih troškova pogledajte članak. Za ostala pitanja ili računovodstvene usluge, javite nam se putem email-a aestus@aestus.hr ili putem kontakt forme.

Ostali članci

Promjene u vođenju evidencije o radnicima u 2024.

14.10.2024

Novi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima stupio je na snagu 1. listopada 2024. godine. U nastavku donosimo sve promjene koje poslodavci moraju znati kako bi i dalje pravilno vodili evidenciju o radnicima i radnom vremenu, kao i primjere dokumenata za vođenje evidencije i prilagodbu novim propisima koje možete besplatno preuzeti i […]

Bespovratna sredstva za prerađivačku industriju

03.09.2024

Želite kupiti stroj i opremu, izgraditi ili rekonstruirati halu pomoću EU fondova? Poduzetnici iz prerađivačke industrije mogu iskoristiti bespovratna sredstva u sklopu natječaja “Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo” na koji se mogu prijaviti mali, srednji te srednje kapitalizirani poduzetnici.     Koji je cilj poziva? Poduprijeti bržu i bolju prilagodbu gospodarstva trenutnim […]

Kako ispuniti putni nalog u 2024. godini?

26.08.2024

Znate li kako ispuniti putni nalog i što sve mora sadržavati u 2024. godini? U nastavku donosimo upute i informacije o tome što je zapravo putni nalog, kako izračunati dnevnice i putne troškove, kao i 7 najčešćih pogrešaka prilikom ispunjavanja zajedno s primjerom koji možete besplatno preuzeti i koristiti.     *Video upute odnose se […]

Potpora poduzećima Istarske županije

06.08.2024

Uskoro se očekuje objava javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstva poduzećima u Istarskoj županiji. Iznos bespovratnih sredstava, prihvatljivi troškovi i datum objave poziva saznajte u nastavku članka.   Tko su prihvatljivi prijavitelji? Mikro, mali i srednji poduzetnici. Poduzetnici koji imaju registrirano sjedište ili podružnicu na području Istarske županije minimalno 12 mjeseci prije datuma objave poziva. […]

Može li se firmi iznajmiti vlastiti auto ili stan?

29.07.2024

Kako iznajmiti privatni automobil firmi? Koja je razlika između dugoročnog najma automobila i leasinga? Može li se vlastiti stan iznajmiti firmi besplatno? U nastavku članka donosimo odgovore na navedena pitanja te ostale važne informacije vezane za najam automobila i nekretnina firmi.   Kako firmi iznajmiti privatni automobil? Za najam automobila potrebno je potpisati ugovor o […]

Što je operativni, a što financijski leasing?

26.07.2024

Razmišljaš o kupnji ili najmu novog automobila bez velikih početnih ulaganja? Uz kredite, leasing automobila je jedna od najpopularnijih metoda financiranja automobila u Hrvatskoj. U nastavku donosimo sve o operativnom i financijskom leasingu, njihovim prednostima te razlikama.   Koje su glavne razlike između operativnog  i financijskog leasinga? Operativni leasing Financijski leasing Trajanje leasinga Ovisi o […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.