Aestus
09.06.2023
Koja je razlika između ponude, predračuna i računa?

Svi smo čuli za pojam ponuda, predračun i račun. No, kada se pojedini pojmovi koriste u poslovanje, što moraju sadržavati i na što treba obratiti pažnju? U nastavku članka donosimo sve najvažnije informacije te konkretne primjere kako biste bolje razumjeli njihovu ulogu u poslovanju.

 

Što je ponuda?

 • Ponuda je važan korak u procesu prodaje ili pružanja usluge. To je službeni dokument kojim prodavatelj iznosi svoju namjeru i uvjete prodaje ili pružanja usluge kupcu.
 • Ponuda nema određenu strukturu i može, ali ne mora sadržavati informacije o proizvodu ili usluzi, cijeni, uvjetima plaćanja i rokovima isporuke.
 • Važno je istaknuti da je informativnog karaktera te je neobvezujuća za obje strane, ali predstavlja temelj za pregovore i potencijalnu suradnju.

 

Treba vam besplatni primjer ponude?

Besplatni primjer poslovne ponude preuzmite na poveznici ispod:

 

Može li kupac uplatiti po ponudi?

 • Može, no u tome slučaju prodavatelj mora obratiti pažnju koji će račun izdati po evidentiranoj uplati.
 • Ako je isporuka proizvoda ili usluge u istom mjesecu kao i uplata, onda prodavatelj kupcu izdaje običan račun. U slučaju da je isporuka u drugom poreznom razdoblju npr. sljedeći mjesec, onda se mora izdati račun za predujam.

 

Što je predračun?

 • Predračun je dokument koji prodavatelj izdaje kupcu koji želi izvršiti kupnju. Izdaje se prije izvršenja usluge ili isporuke proizvoda, a sadrži iste stavke kao ponuda te ima navedene podatke za uplatu.
 • Kupac može prihvatiti predračun i platiti traženi iznos kako bi potvrdio narudžbu.
 • Nakon što je kupac uplatio traženi iznos, potrebno je izdati račun za predujam ili račun ovisno o razdoblju isporuke proizvoda ili usluge.

 

Koja je razlika između ponude i predračuna?

 • Ponuda je dokument koji pruža informacije o proizvodima, uslugama i njihovim cijenama koje se nude potencijalnim kupcima, dok je predračun privremeni dokument koji se koristi za pregled i potvrdu ponude prije konačne transakcije plaćanja, pružajući detalje o cijenama, uvjetima plaćanja, te on za razliku od ponude sadrži i podatke za uplatu.
 • Predračun se često koristi kada klijent želi napraviti avansnu uplatu te ga najviše koriste državne ustanove.

 

Kako izgleda slanje ponude i predračuna u praksi?

Poduzetnik može sastaviti ponudu i predračun za određeni proizvod ili uslugu. U ponudi će navesti cijenu, rok isporuke i druge relevantne informacije. Kupac će pregledati ponudu i/ili predračun i odlučiti hoće li prihvatiti ponuđene uvjete ili zatražiti eventualne izmjene.

Primjer:

 1. Kupac planira kupiti proizvod ili uslugu te se javlja prodavatelju.
 2. Prodavatelj će izdati ponudu ili predračun te povratno je proslijediti kupcu.
 3. Kupac će proučiti dobiveni dokument, a u kontaktu s prodavateljem pregovarati o detaljima.
 4. Ako kupac pristane, može odmah uplatiti iznos ili zatražiti od prodavatelja predračun.
 5. Nakon što je uplata evidentirana, prodavatelj isporučuje račun za predujam ili račun.

 

Može li se po ponudi i predračunu priznati PDV?

 • Ne može. Riječ je o dokumentima koji se nigdje ne knjiže te se na njima može iskazati, ali ne i priznati iskazani PDV.
 • Iz tog razloga obavezno je izdati račun za predujam ili račun.

 

Što je račun?

 • Račun je službeni dokument koji se izdaje nakon obavljenog posla ili isporuke proizvoda.
 • Ovdje možete pronaći što sve treba sadržavati račun.
 • Račun je obvezan za porezne svrhe te se koristi kao temelj za računovodstvo i evidentiranje prihoda i rashoda.

 

Kada se račun koristi u praksi?

Primjer:

 • Kada poduzetnik završi izradu proizvoda ili završi uslugu za kupca, izdat će račun koji će sadržavati sve potrebne informacije o proizvodu, cijeni i uvjetima plaćanja.
 • Kupac će taj račun zadržati kao potvrdu o kupnji, garanciju ili ako je kupac poduzetnik, za evidentiranje troška u svojoj računovodstvenoj dokumentaciji.
 • Dodatne informacije o izdavanju računa pronađite ovdje.

 

Koja je razlika između predračuna i računa?

 • Račun je službeni dokument izdan nakon pružene usluge ili isporuke proizvoda, dok je predračun privremeni dokument koji se koristi za pregled i potvrdu ponude prije konačne transakcije.

 

Kako klijenti Aestus računovodstva izdavaju račune?

 • Naši klijenti koriste Parra aplikaciju. Ona im omogućava brzo izdavanje računa putem mobitela, računala ili tableta te pregled svih računa sa statusima na jednom mjestu.
 • Također, klijenti mogu automatski predati račune knjigovođi, štedeći vrijeme i smanjujući svoje administrativne brige.

Ostali članci

Kako isplatiti dobit iz firme?

23.11.2023

Bliži se kraj poslovne godine, a s njim i zaključak financijskih izvještaja i rezultata poslovanja. U ovom članku donosimo kako isplatiti dobit, što je porez na dobit, tko ga je obvezan platiti te druge ključne informacije koje će vam biti korisne za uspješniji financijski završetak godine.   Kako isplatiti dobit? Dobit možemo isplaćivati više puta […]

Kako financirati startup?

19.10.2023

Osmislili ste inovativan proizvod ili uslugu? Razmišljate o pokretanju startup-a ili ste taj korak već realizirali, a brine vas financiranje samog projekta? U nastavku donosimo odgovore na pitanja kako financirati startup poduzeće, koji su izvori financiranja te koje su prednosti i nedostaci pojedine vrste.   Startup poduzeća ovisno o fazi životnog ciklusa u kojem se nalaze […]

Nepovratne subvencije Grada Rijeke za male poduzetnike u 2023.

15.09.2023

Grad Rijeka dodjeljuje nepovratne subvencije poduzetnicima na području grada Rijeke. Prijave se podnose online, putem Informacijskog servisa Grada Rijeke.   Koji je cilj javnog poziva? Jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te ostvarivanje dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu.   Koji je iznos nepovratnih sredstava? Ukupno je osigurano 422.458,00 eura bespovratnih sredstava. Poduzetnici […]

Što poduzetnik mora znati o porezima?

12.09.2023

Porezi mogu biti pomalo zbunjujući za poduzetnike u Hrvatskoj. Postoji nekoliko oblika poreza koje svaki poduzetnik treba poznavati, a u ovom članku obuhvaćamo tri vrste – porez na dodanu vrijednost, porez na dohodak i porez na dobit. U nastavku donosimo osnovne informacije o navedenim porezima, tko su obveznici te kad i kako se plaćaju.   […]

Digitalna transformacija Aestus financijskog savjetovanja d.o.o.

11.09.2023

Trgovačko društvo AESTUS FINANCIJSKO SAVJETOVANJE d.o.o. započelo je provedbu projekta „DIGITALNA TRANSFORMACIJA PODUZEĆA AESTUS FINANCIJSKO SAVJETOVANJE d.o.o.“. Projekt je sufinancirala Europska unija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.   Kratki opis projekta: Projekt „Digitalna transformacija poduzeća Aestus financijsko savjetovanje d.o.o.“ adresira problem razine digitalizacije poslovanje. Opći cilj koji će se postići […]

Koje su vrste otkaza i koje obveze idu uz njih?

07.09.2023

Što podrazumijeva izvanredni otkaz ugovora o radu? Koje su obveze poslodavca i zaposlenika prilikom otkaza tijekom probnog roka? Teče li otkazni rok prilikom korištenja godišnjeg odmora? Kada je poslodavac dužan isplatiti otpremninu zaposleniku u slučaju otkaza, kao i ostale važne informacije o vrstama otkaza koje trebaju poznavati zaposlenici i poslodavci, donosimo u nastavku.   Što je redoviti […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.