Aestus
01.12.2021
Bespovratna sredstva i indeks turističke razvijenosti
U veljači se očekuju nacrti poziva za turizam, a prema novom modelu izračuna indeksa turističke razvijenosti dodjeljivat će se financijske potpore u turizmu.

Institut za turizam u Zagrebu uspostavio je novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti (ITR) jedinica lokalne samouprave (JLS), financiran od strane Ministarstva turizma i sporta RH. Novi model izračuna je odgovor na potrebu za kvalitetnim i preciznim definiranjem stupnja turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave kao osnovnih teritorijalnih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Republiku Hrvatsku čeka povlačenje bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. (VFO). Među prvim natječajima stižu oni iz NPPO-a, a već u veljači očekujemo nacrte poziva za turizam te njihovu objavu u trećem kvartalu.

Kako indeks turističke razvijenosti (ITR) korelira sa bespovratnim sredstvima, donosimo u nastavku

 

Kako je bilo do sada i što se mijenja?

 • Dosadašnje uvrštavanje u A, B, C i D turističke razrede i klasifikacija gradova i općina prema gospodarskom stupnju razvijenosti, definiranju brdsko-planinskih područja i prostora pod posebnom državnom skrbi dovodilo je do odstupanja i nelogičnih rezultata te nezadovoljstva pojedine jedinice lokalne samouprave. Odstupanja su nastajala kod klasifikacije sredina sa slabije razvijenim turizmom prilikom korištenja teže mjerljivih kriterija kod registriranja smještajnih kapaciteta, odnosno prevelikog ili malog broja noćenja uslijed nekih posebnih okolnosti.
 • Primjerice u općinama sa puno kuća za odmor, vlasnici kuća su se svrstavali u turiste, dok su u toplicama turisti svrstavani u pacijente koji koriste toplice iz zdravstvenih razloga iako toplice obuhvaćaju i turističku komponentu.
 • Sada će se prema indeksu turističke razvijenosti točnije moći odrediti pozicija pojedine jedinice lokalne samouprave.

 

Gdje provjeriti u koju kategoriju spada određeno područje?

 • Na interaktivnoj karti Hrvatske Instituta za turizam se može vidjeti u koju kategoriju spada određeno područje.
 • Gradovi i općine svrstane su u 5 kategorija, gdje u 1. kategoriju spadaju turistički najrazvijenija područja, a u 0. kategoriju ona najnerazvijenija.
 • Na karti se također mogu provjeriti podaci za protekle četiri godine po jedinicama lokalne samouprave s detaljnim informacijama i u koju kategoriju spadaju po vrijednosti indeksa turističke razvijenosti (ITR).

 

Kako se računa indeks turističke razvijenosti?

 • Turizam je izložen velikim promjenama, posebice u kontekstu aktualne pandemije, stoga se novi model temelji na objektivnim pokazateljima dostupnima za sve gradove i općine na godišnjoj razini.
 • Kako navodi voditelj projekta prof. dr. sc. Zoran Klarić iz Instituta za turizam, indeks turističke razvijenosti izračunava se za svaku godinu koristeći transparentne i relevantne pokazatelje:

 

 1. ukupan broj postelja
 2. broj postelja u smještajnim objektima
 3. broj turističkih dolazaka
 4. broj noćenja
 5. broj zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu
 6. broj postelja po stanovniku
 7. broj postelja u hotelima po stanovniku
 8. broj dolazaka turista po stanovniku
 9. broj noćenja po stanovniku
 10. udio zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu

 

Koji je primjer za izračun indeksa turističke razvijenosti?

Za primjer izračuna, u nastavku donosimo prikaz modela indeksa turističke razvijenosti grada Rijeke.

Indeks turistiske razvijenosti

 

Koja je svrha indeksa turističke razvijenosti?

 • Stimulacija razvoja turizma u turistički manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave kako bi svaki dio Hrvatske bio ravnopravno uključen u financiranju u turizmu.
 • Jačanje intencije udruživanja turističkih zajednica u svrhu dobivanja većih potpora za razvoj.

 

Što to znači za turizam u javnom sektoru?

 • Općinama i gradovima koji imaju slabiji turistički financijski promet, a raspolažu sa ostalim turističkim kapacitetima kao što su atraktivna priroda, gastro potencijali ili kulturna baština, omogućit će se podizanje učinkovitosti sustava turističkih zajednica.
 • Uspostavljen učinkovit i transparentan sustav će ublažiti aktualne neravnomjernosti u turističkom razvoju gradova i općina što će im omogućiti planiranje razvoja te određivanje ciljeva, politika i mjera.

 

Što to znači za turizam u privatnom sektoru?

 • Poduzetnicima iz prve kategorije koju sačinjava 47 jedinica lokalne samouprave neće biti omogućeni projekti izgradnje i dogradnje, odnosno bilo kakvo infrastrukturno povećanje kapaciteta u cilju povećanja prihoda od turizma, dok će kategorije nerazvijenijih jedinica lokalne samouprave imati prednost pri dodjeli financijskih potpora u turizmu.

 

Ministarstvo turizma planira otvoriti pozive za sufinanciranje projekata i to u javnom sektoru težak okvirnih milijardu kuna za javni sektor i milijardu za privatni.

Kako bi se na vrijeme pripremili javite nam se za besplatno modeliranje projektne ideje ili nas kontaktirajte direktno na mobilni broj 091 124 7887.

Aestus tim

Ostali članci

Mali zajam za investicije i obrtna sredstva

12.04.2024

U 2024. godini mikro, malim i srednjim poduzetnicima dostupni su zajmovi za investicije i obrtna sredstva u minimalnom iznosu od 10.000,00 eura i maksimalnom iznosu od 100.000,00 eura. Zašto zajam? Fleksibilnija jamstva za razliku od banke Nema učešća Brza obrada Fiksna kamata (3,11% – 3,61%)   Koji je maksimalni iznos zajma? EFRR Mali zajam za […]

EU fondovi za poduzetnike u 2024. godini

22.01.2024

Koji su EU fondovi u 2024. godini dostupni poduzetnicima? Kako kupiti opremu, strojeve, digitalne alate te sufinancirati istraživanje, razvoj novih proizvoda, usluga ili procesa bespovratnim sredstvima? Koji su uvjeti za HAMAG BICRO zajam ili HBOR kredit? U nastavku donosimo pregled natječaja za financiranje projekata mikro, malih, srednjih i velikih poduzetnika u Hrvatskoj prema planu Ministarstva […]

Krediti i zajmovi za poduzetnike

Koji krediti su trenutno dostupni za žene poduzetnice? Kako do kredita kao poduzetnik početnik? Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije zajedno uz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak pomaže poduzetnicima financirati vlastita poslovanja kroz dostupne kredite i zajmove. U nastavku članka donosimo koji krediti i zajmovi poduzetnici mogu očekivati do kraja 2024. godine. […]

Bespovratna sredstva za prerađivačku industriju

19.11.2023

Želite kupiti stroj i opremu, izgraditi ili rekonstruirati halu, nabaviti softver pomoću EU fondova? Poduzetnici iz prerađivačke industrije početkom 2024. godine moći će iskoristiti bespovratna sredstva u sklopu natječaja u najavi pod nazivom Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo na koji će se se moći prijaviti mali, srednji te srednje kapitalizirani poduzetnici. Detalje poziva […]

Nepovratne subvencije Grada Rijeke za male poduzetnike u 2023.

15.09.2023

Grad Rijeka dodjeljuje nepovratne subvencije poduzetnicima na području grada Rijeke. Prijave se podnose online, putem Informacijskog servisa Grada Rijeke.   Koji je cilj javnog poziva? Jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te ostvarivanje dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu.   Koji je iznos nepovratnih sredstava? Ukupno je osigurano 422.458,00 eura bespovratnih sredstava. Poduzetnici […]

Potpore za drvnu industriju i proizvodnju namještaja

21.08.2023

Želite uložiti u novo postrojenje, edukaciju, izgradnju novog objekta, softver ili promotivne aktivnosti? Ministarstvo poljoprivrede objavilo je drugi javni natječaj za dodjelu potpora poduzetnicima koji obavljaju djelatnost prerade drva i proizvodnje namještaja.   Tko je prihvatljivi prijavitelj? Obrt, mikro, malo, srednje i veliko poduzeće koje obavlja djelatnost prerade drva i proizvoda od drva i pluta, osim […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.