Aestus
23.11.2023
Kako isplatiti dobit iz firme?

Bliži se kraj poslovne godine, a s njim i zaključak financijskih izvještaja i rezultata poslovanja. U ovom članku donosimo kako isplatiti dobit, što je porez na dobit, tko ga je obvezan platiti te druge ključne informacije koje će vam biti korisne za uspješniji financijski završetak godine.

 

Kako isplatiti dobit?

 • Dobit možemo isplaćivati više puta tijekom godine, no prije isplata potrebno je napraviti odluku o raspodjeli dobiti poduzeća. Ona mora sadržavati iznos dobiti te omjer raspodjele dobiti članovima društva, najčešće prema njihovim udjelima u poduzeću.
 • Nakon što je plaćen porez na dobit, ona se može isplatiti članovima društva, tj. vlasnicima. Na isplatu dobiti potrebno je platiti porez na dohodak od kapitala koja trenutno iznosi 10%, a od 1. siječnja 2024. ta stopa će iznositi 12% i odnosit će se na isplate dobiti iz 2023. godine.
 • Važno je napomenuti da se isplata dobiti ne smije izvršiti u gotovini.

 

Može li se dobit isplatiti drugoj firmi?

 • Ako je firma vlasnik temeljem odluke, tada se dobit se može isplatiti. Dobit se prikazuje kao prihod i ne oporezuje se, no umanjuje PD obrazac.

 

Može li se isplatiti dobit rezidentu druge države?

 • Može, no tada je potrebno pripaziti postoji li ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i države nerezidenta. Ako postoji ugovor onda se dobit oporezuje sukladno dogovorenim stopama između dviju država, koje možete pogledati ovdje.
 • Bez ugovora, dobit se oporezuje po stopi poreza na dohodak od kapitala u iznosu od 10%, odnosno 12% nakon 1. siječnja 2024. godine te je nerezident dužan prijaviti plaćanje poreza svojoj državi.

 

Što je porez na dobit?

 • Oblik oporezivanja dobiti koje tvrtke ostvare kroz svoje poslovanje. Iznos bruto dobiti računa se tako da se od iznosa ukupnih prihoda oduzme iznos ukupnih rashoda.
 • Stopa oporezivanja ovisi o iznosu porezne osnovice, odnosno iznosu bruto dobiti u jednoj godini. Po stopi od 10% oporezuju se iznosi do 995.421,06 EUR te po stopi od 18% sve iznad tog iznosa.
 • Iznos poreza na dobit vidljiv je u računu dobiti i gubitka, a klijentima Aestus računovodstva vidljiv je u svakom trenu unutar Parra aplikacije.

 

Tko plaća porez na dobit?

 • Porezni obveznici su pravne osobe, što uključuje društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), dionička društva (d.d.), jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i ostale pravne subjekte koji ostvaruju dobit kroz svoje poslovanje.
 • Poduzeće koje je u vlasništvu inozemnog poduzetnika, odnosno nerezidenta.
 • Fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, a koje su se obvezale plaćati porez na dobit umjesto poreza na dohodak te osobe koje su u prethodnoj godini ostavili ukupni primitak veći od 996.421,06 EUR.

 

Kada se prijavljuje i plaća porez na dobit?

 • Porez na dobit mora se prijaviti najkasnije do 30. travnja u tekućoj godini za prethodno porezno razdoblje, tj. prošlu godinu. Osim ako Porezna uprava nije donijela rješenje po kojemu porezno razdoblje nije kalendarska godina, već neko drugo definirano vremensko razdoblje.
 • Poduzetnik će ovisno o prijavljenom iznosu porezne obveze mjesečno uplaćivati predujam poreza na dobit, a iznos predujma određuje se kao 1/12 ukupne porezne obveze prijavljene za prethodnu godinu.
 • Predujam poreza na dobit potrebno je platiti do kraja mjeseca za prošli mjesec.
 • Ako poduzetnik tek počinje obavljati djelatnost, ne mora plaćati predujmove do prve predaje PD obrasca kada plaća i ukupni prijavljeni iznos.
 • Porez na dobit potrebno je uplatiti na Državni proračun Republike Hrvatske o čemu računa vodi računovodstvo.
 • Ako je iznos plaćenog predujma veći nego prijavljeni iznos poreza na dobit, razliku možemo prebaciti za sljedeće porezno razdoblje ili zatražiti povrat. U slučaju da je prijavljeni iznos poreza na dobit veći od plaćenog predujma, moramo uplatiti razliku.

 

Kako smanjiti porez na dobit?

 • Porez na dobit moguće je smanjiti na mnoge načine, a cilj ga je optimizirati kako bi ostalo što više dobiti uz što manje plaćanja poreza.
 • Porez na dobit može se smanjiti kroz isplatu neoporezivih primitaka kao što su božićnice, naknade za godišnje odmore i marendu, dnevnice, nagrade za radne rezultate i ostalo. Sve o tome možete pročitati u članku „Koji su neoporezivi primici i njihovi limiti u 2024. godini?“.
 • Drugi način na koje možete smanjiti porez na dobit nakon utvrđenog poslovnog rezultata su kroz državne potpore, poticanje zapošljavanja, istraživačko razvoje projekte, prijenos rashoda iz prethodnih poreznih razdoblja i sl.

 

Prijavite se na Poduzetnički Happy Hour, 11. prosinca i saznajte sve najvažnije informacije o isplati dobiti od naših računovođa.

 

Za više informacija o uslugama računovodstva ili pitanja vezana za poreze, kontaktirajte nas putem e-mail adrese aestus@aestus.hr ili putem kontakt forme.

Ostali članci

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

27.02.2024

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Parra: Za računovođe koji rade pametnije

13.02.2024

Pozivamo Vas na event na kojem ćemo predstaviti aplikaciju Parra. Sudjelovanje je besplatno, a obrazac za prijavu je u nastavku. Vidimo se!

14 najčešćih pitanja o napojnicama

Nova porezna reforma koja je stupila na snagu 1. siječnja 2024. donosi brojne promjene, jedna od njih odnosi se na promjene u načinu obrade napojnica. Uveden je novi sustav fiskalizacije napojnica, koji omogućava korisnicima da svoje napojnice ostavljaju i putem kartica. U nastavku donosimo 14 najčešćih pitanja o napojnicama postavljenih od strane poduzetnika.   Tko […]

Kako zaposliti stranog radnika u Hrvatskoj?

15.01.2024

Razmišljate o zapošljavanju novih radnika, no suočavate se s izazovima trenutne situacije na hrvatskom tržištu rada? Jedno od mogućih rješenja jest zapošljavanje stranih radnika. Prošle godine ukupno je izdano 172.499 dozvola za rad od kojih najviše za djelatnost graditeljstva te turizma i ugostiteljstva. No, tko i na koji način može zaposliti stranca? U nastavku članka […]

Potpore za samozapošljavanje u 2024.

04.01.2024

Želite otvoriti tvrtku i za to iskoristiti potpore za samozapošljavanje? Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavlja sa aktivnom politikom zapošljavanja i u 2024. godini, a svi poduzetnici u nastajanju svoje poslovne planove mogu predati do 30. rujna 2024. Prijavitelji ove godine mogu dobiti do 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava […]

Koji su neoporezivi primici i njihovi limiti u 2024. godini?

14.12.2023

Želite nagraditi zaposlenika za radni rezultat ili isplatiti stipendiju studentu? Zanima Vas koje vrste neoporezivih primitaka se mogu isplatiti i koji su njihovi limiti u 2024. godini? Aestus računovodstveni tim Vam u nastavku donosi popis neoporezivih primitaka, naknada, nagrada i stipendija te maksimalne iznose do kojih na njih niste obvezni platiti porez na dohodak. Prema Pravilniku […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.