28.10.2022
Novi kolektivni ugovor za graditeljstvo
Novim kolektivnim ugovorom za graditeljstvo stižu brojne promjene od kojih su najznačajnije nove minimalne plaće zaposlenika.

Novim kolektivnim ugovorom u sektoru građevine tj. graditeljstva stiže povećanje minimalne direktorske plaće. Što se promijenilo za građevinare, kada promjene stupaju na snagu te koja je nova minimalna plaća direktora u graditeljstvu, saznajte u nastavku članka.

 

Što se promijenilo u novom kolektivnom ugovoru za graditeljstvo?

 • Kolektivni ugovor za graditeljstvo proširen je na sve poslodavce i radnike u djelatnosti građevinarstva, odnosno područje F prema NKD 2007.
 • Kolektivni ugovor ne odnosi se na paušalne djelatnosti građevinarstva, tj. paušalne obrte.
 • Minimalna plaća za najjednostavnije poslove počevši od 1. kolovoza 2022. godine raste s 4.200,00 kn na 5.100,00 kn.
 • Povećala se minimalna direktorska bruto 1 plaća s 6.199,05 kn na 15.000,00 kn uz uvjet da društvo uz direktora ima minimalno jednog zaposlenog radnika.
 • Minimalna direktorska bruto 1 plaća od 6.199,05 kn ostaje ista za društva koja uz direktora nemaju zaposlene radnike. Važno je napomenuti i da, ako direktor prema ugovoru o radu obavlja druge kvalificirane poslove, minimalna plaća iznosi 6.199,05 kn.
 • Povećava se iznos na koji radnik ima pravo naknade ako ne postoji javni prijevoz ili poslodavac ne osigurava prijevoz svojim vozilima na posao i s posla, s 1,00 kn/km na 1,20 kn/km.
 • Povećava se nadoknada troškova s 2,00 kn na 3,00 kn po prijeđenom kilometru, ako radnik ima pravo na korištenje privatnog automobila u službene svrhe.
 • Minimalni iznos dnevnice za rad na terenu ako radnik boravi na terenu i ne putuje svaki dan kući, raste s 120,00 kn na 130,00 kn, a maksimalno iznosi  200,00 kn dnevno.
 • Minimalni iznos dnevnice za rad na terenu ako radnik boravi na terenu i putuje svaki dan kući, raste s 70,00 kn na 80,00 kn, a maksimalno iznosi 130,00 kn dnevno.
 • Mijenja se dodatak na osnovnu bruto plaću radnika za sate provedene pod fizičkim i psihičkim opterećenjima i to prema tablici u nastavku:

 

Elementi težih uvjeta Dodatak na osnovnu plaću
Rad na visini iznad 25m 15%
Rad na dubini u uskim kanalima i rovovima dubljim od 3m 10%
Rad na visećim skelama 25%
Rad na izbijanju i pograđivanju tunela gdje je pograđa potrebna 40%
Radovi u tunelu kada je postavljena podgrađa ili ona nije potrebna 30%
Punjenje i paljenje mina 25%
Kesonski i ronilački radovi 50%

 

Dodatak na plaću se obračunava na sljedeći način:

 • Ako radnik provede 5 sati rada na visini iznad 25m, iznos satnice za tih 5 sati se uvećava za 15%.

 

Kada proširenje novog kolektivnog ugovora za graditeljstvo stupa na snagu?

 • 1. studenog 2022. godine.
 • Cijeli kolektivni ugovor možete pronaći klikom na poveznicu.

 

Je li Vaše poslovanje usklađeno s državnim propisima?

Obavještava li Vas knjigovođa o tome kako određene promjene utječu na Vaše poslovanje? Državni zakoni, propisi i potpore za poduzetništvo podložni su čestim dopunama i izmjenama. Naš tim prati i izvještava svoje klijente o aktualnim mogućnostima dodatnog financiranja te pruža asistenciju u prikupljanju potrebne dokumentacije i prilagodbi poslovanja u skladu s obveznim mjerama.

 

Osim knjigovodstvenog servisa, naši klijenti u nama mogu pronaći stručnog i profesionalnog savjetnika.

Obratite nam se s povjerenjem,

Vaše Aestus računovodstvo

Ostali članci

Vodič kroz godišnji financijski izvještaj za poduzetnike

16.03.2023

Kraj travnja označava i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Računovodstvo ga sastavlja, a poduzetnik je taj koji ga potvrđuje. Kako bi znali što potpisujete, u nastavku pročitajte od kojih se podataka sastoje godišnji financijski izvještaji, zašto ih poduzetnici moraju dostavljati  FINA-i, kako očitati važne informacije o poslovanju, kako poduzeće posluje te koliko poreza na […]

Kako ispuniti putni nalog u 2023. godini?

28.02.2023

Znate li kako ispuniti putni nalog i što sve mora sadržavati u 2023. godini? U nastavku donosimo upute i informacije o tome što je zapravo putni nalog, kako izračunati dnevnice i putne troškove, kao i 7 najčešćih pogrešaka prilikom ispunjavanja zajedno s primjerom koji možete besplatno preuzeti i koristiti.     Preuzmi putni nalog   […]

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

08.02.2023

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Što mora sadržavati račun?

10.01.2023

Kako sastaviti račun? Koji su sastavni dijelovi fakture? Postoji li razlika između računa i fakture? Donosimo sadržaj računa, kao i primjer koji možete besplatno preuzeti i koristiti. Porezna uprava propisala je odredbama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kao i posebnim poreznim propisima obvezu izdavanja faktura te vođenja poslovnih knjiga i evidencija. Tražite software za […]

Potpora za samozapošljavanje u 2023.

02.01.2023

Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavlja sa aktivnom politikom zapošljavanja i u 2023. godini, a jedna od mjera je i potpora za samozapošljavanje koja ove godine maksimalno iznosi 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava za ulaganje u digitalna i zelena radna mjesta te 7.000,00 eura kroz mjeru “Biram Hrvatsku”. Maksimalan […]

Obračunavate li PDV po naplaćenim naknadama ili izdanim računima?

15.12.2022

Koja je razlika između obračuna PDV-a prema naplaćenom računu i obračuna PDV-a prema izdanom računu? Koje su prednosti i nedostaci pojedine vrste obračuna PDV-a? Koji je prag za oporezivanje prema naplaćenim naknadama? Kako u svakom trentku znati koliki je iznos poreza koji plaćate? U nastavku poduzetnicima donosimo odgovore na pitanja i savjete stručnog tima Aestus […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.