Aestus
04.05.2022
Promjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva
Potpisan je novi kolektivni ugovor ugostiteljstva. Uz povećanje minimalne bruto plaće ugostitelja do 12%, pročitajte sve važne promjene ovogodišnjeg kolektivnog ugovora.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva (KUU) uređuje međusobna prava i obveze, te određena pravila i pitanja iz radnih odnosa i u svezi s radnim odnosom radnika u ugostiteljskoj djelatnosti. Uskoro na snagu stupaju izmjene vezane za obvezu isplate minimalne plaće zaposlenicima u ugostiteljstvu. U daljnjem tekstu donosimo informacije vezane za promjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva u 2022. godini. 

 

Koje su promjene u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva?

  • Predstavnici sindikata u ugostiteljstvu zajedno s HUP – Udrugom ugostiteljstva i turizma 11. travnja 2022. potpisali su novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji se primjenjuje od 01. travnja 2022., dok se stavka koja propisuje novi iznos minimalne bruto plaće primjenjuje od 1. lipnja 2022. 
  • Povećanje bruto plaće bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5% do najvišeg od 12%. 

 

U tablici se nalazi popis poslova na koje se mjera odnosi.

Grupa složenosti poslova

Tipični poslovi 

Minimalna bruto plaća u kn bez dodatka 

I. JEDNOSTAVNI POSLOVI
Pokazuje osnovno znanje. Potrebne
osnovne vještine za obavljanje
jednostavnih rutinskih poslova.

npr: čistačica, spremačica,
servir, portir, nosač prtljage, i
drugi slični poslovi navedene
razine složenosti

 


4.687,50 

II. MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI
Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine
za obavljanje zadataka. Pomoću
jednostavnih sredstava za rad obavlja
manje složene poslove.


npr: sobarica, pomoćni
konobar, pomoćni kuhar,
pomoćni recepcionar,
pomoćni slastičar i drugi slični
pomoćni poslovi navedene
razine složenosti

 

 


4.800,00 

III. ZAHTJEVNIJI POSLOVI
Primjenjuje znanje na određenom
području, preuzima odgovornost za
izvršenje zadataka uz
ograničenu samostalnost u radu.


npr: konobar, kuhar, slastičar,
recepcionar i drugi slični
poslovi navedene razine
složenosti 

 


5.400,00 

IV. VRLO ZAHTJEVNI POSLOVI
Koristi specijalistička znanja za
obavljanje složenih poslova
samostalno. Potrebna kreativnost,
osobne inicijative i profesionalizam uz
stručno poznavanje područja rada.
 

npr: konobar specijalist,
kuhar specijalist i drugi slični
specijalistički poslovi
navedene razine složenosti

 

 

6.400,00 

  • Očekuje se od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da ugostiteljima koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor, također bude omogućeno korištenje preraspodjele radnog vremena zaposlenika u maksimalno trajanju od 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati. 
  • Za prva dva razreda odnosno jednostavne i manje zahtjevne poslove osigurano je povećanje bruto plaće za 10%, odnosno 12%. Dok za zahtjevne i vrlo zahtjevne poslovne osigurano je povećanje bruto plaće za 6%, odnosno 5%.

 

Novi kolektivni ugovor možete pogledati klikom na poveznicu. 

 

Kako osigurati usklađenost poslovanja sa zakonom?

  • Kako biste svoje poslovanje uskladili s čestim zakonskim izmjenama, potrebno je imati na raspolaganju pouzdan i stručan računovodstveni tim. Svjesni ste da će Vaš računovođa imati jako bitne uloge kao što je vođenje evidencije, usklađivanje poslovanja sa zakonom i pravovremeno savjetovanje. Iz tog razloga potrebno je dobro razmisliti prije donošenja odluke o odabiru računovodstvenog servisa. 
  • Klijenti Aestus računovodstvenog tima, osim korištenja osnovne usluge,  imaju pristup i besplatnom savjetovanju u bilo kojem trenutku, kao i besplatnoj aplikaciji Parra koja im pruža pregled svih dokumenata i podataka o njihovom poslovanju. Takav pristup informacijama poduzetnicima omogućuje brzo i ispravno donošenje odluka. 
  • Ako imate dodatna pitanja ili Vam je samo potreban savjet, kontaktirajte nas bez obaveze. Naši stručnjaci će Vam rado pomoći. 

Ostali članci

Kako pravilno koristiti predujam i storno? Upute i primjeri

26.05.2023

Sigurno ste se već upoznali s izrazima kao što su predujam i storno predujma. No, što točno podrazumijevaju i kad se koriste? Kad je potrebno izdati račun za predujam, koja je razlika između storna računa i storna predujma te kako u praksi izgleda izdavanje računa nakon već izdanog računa za predujam saznajte u nastavku članka. […]

10 najčešćih pitanja o godišnjem odmoru

01.05.2023

U ovo doba godine većina poslodavaca ima na umu godišnji odmor svojih zaposlenika. Zakonom o radu definiran je kao pravo zaposlenika i obveza poslodavca u svrhu obnavljanja psihofizičkih sposobnosti potrebnih za siguran i uspješan rad. Znate li koja su vaša prava za korištenje godišnjeg odmora i koji je minimalni broj dana godišnjeg odmora na koji […]

Što poduzetnik mora znati o trošku reprezentacije?

25.04.2023

U poslovnom svijetu, troškovi reprezentacije se često koristi kao alat za izgradnju novih poslovnih odnosa ili poboljšanje postojećih. No, što točno predstavlja reprezentacija, koji su prihvatljivi troškovi reprezentacije te kada se može primijeniti? Odgovore na ova i ostala poduzetniku važna pitanja donosimo u nastavku članka.   Što je reprezentacija? Reprezentacija predstavlja troškove koji se odnose na […]

Kalkulator plaće za 2023. godinu

20.04.2023

Treba vam izračun plaće iz bruto u neto ili obrnuto? Želite vidjeti ukupan trošak plaće? U nastavku pronađite jednostavan i brz kalkulator plaće koji vam u samo nekoliko koraka daje sve ključne informacije o plaći i njenoj strukturi. Što je bruto 1? Koja je definicija osobnog odbitka? Odgovore donosimo u našem rječniku računovodstvenih pojmova.   Najčešća […]

Vodič kroz godišnji financijski izvještaj za poduzetnike

16.03.2023

Kraj travnja označava i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Računovodstvo ga sastavlja, a poduzetnik je taj koji ga potvrđuje. Kako bi znali što potpisujete, u nastavku pročitajte od kojih se podataka sastoje godišnji financijski izvještaji, zašto ih poduzetnici moraju dostavljati  FINA-i, kako očitati važne informacije o poslovanju, kako poduzeće posluje te koliko poreza na […]

Kako ispuniti putni nalog u 2023. godini?

28.02.2023

Znate li kako ispuniti putni nalog i što sve mora sadržavati u 2023. godini? U nastavku donosimo upute i informacije o tome što je zapravo putni nalog, kako izračunati dnevnice i putne troškove, kao i 7 najčešćih pogrešaka prilikom ispunjavanja zajedno s primjerom koji možete besplatno preuzeti i koristiti.     Preuzmi putni nalog   […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.