Aestus
15.01.2024
Kako zaposliti stranog radnika u Hrvatskoj?
Saznajte ključne informacije o uvjetima i postupku zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj.

Razmišljate o zapošljavanju novih radnika, no suočavate se s izazovima trenutne situacije na hrvatskom tržištu rada? Jedno od mogućih rješenja jest zapošljavanje stranih radnika. Prošle godine ukupno je izdano 172.499 dozvola za rad od kojih najviše za djelatnost graditeljstva te turizma i ugostiteljstva. No, tko i na koji način može zaposliti stranca?

U nastavku članka donosimo najvažnije informacije o zapošljavanju stranih radnika u Hrvatskoj.

 

Tko se smatra stranim državljaninom?

 • Prema Zakonu o strancima, stranim državljanima se smatraju one osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo. Iznimka su osobe koje imaju status Hrvata, a nemaju hrvatsko državljanstvo.
 • Stranci su osobe, državljani trećih zemalja te članovi Europskog gospodarskog prostora, koje imaju državljanstvo u jednoj od država članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švicarske.

 

Koji su uvjeti za zapošljavanje stranaca?

Kako bi Hrvatski zavod za zapošljavanje odobrio zahtjev poslodavcu, potrebno je zadovoljiti određene uvjete:

 • Poslodavac je registriran i obavlja gospodarsku djelatnost u Hrvatskoj.
 • Ima podmirene porezne obveze.
 • U prošlih 6 mjeseci ima zaposlenog najmanje jednog radnika koji je državljanin Republike Hrvatske ili Europskog gospodarskog područja na neodređeno i puno radno vrijeme, a ako je riječ o obrtu koji posluje sezonski, najmanje jednog radnika u prethodnoj sezoni.
 • Nije pravomoćno osuđen na kaznena djela iz područja radnih odnosa i socijalnog osiguranja.

 

Kako zaposliti stranca državljanina Europskog gospodarskog prostora?

 • Sloboda kretanja radnika osnovno je pravo u zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora, omogućujući građanima jedne zemlje članice rad u drugoj zemlji članici pod istim uvjetima kao i za domaće građane.
 • Kako bi zaposlili državljanina Europskog gospodarskog prostora potrebna je ponuda za zapošljavanje s kojom ćete zatražiti izdavanje dozvole za boravak i rad od policijske postaje ili policijske uprave.
 • Zahtjevi poslodavca za dozvolu boravka i rada neće uključivati obrazloženje potrebe za zapošljavanjem određenog radnika niti provjeru stanja na tržištu rada prije izdavanja dozvole.

 

Kada državljanin trećih zemalja može raditi u Hrvatskoj?

 • U Hrvatskoj državljanin treće zemlje može raditi samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad ili potvrda o prijavi rada.
 • Nadalje, posao može raditi samo kod onog poslodavca za kojeg mu je izdana dozvola za boravak i rad radi izvršenja ugovorenih poslova čije trajanje ne prelazi određeno razdoblje.

 

Kako zaposliti državljanina trećih zemalja putem potvrde o prijavi rada?

 • Potvrdu izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova u svrhu izvršenja ugovorenih poslova na području Hrvatske, čije izvršenje traje kraće razdoblje, odnosno 30 do 90 dana tijekom kalendarske godine ovisno o vrsti posla.

Koraci za zapošljavanje državljana trećih zemalja putem potvrde o prijavi rada:

1. Korak – Nadležnoj policijskoj postaji ili upravi poslodavac podnosi zahtjev za izdavanje potvrde o prijavi rada prema mjestu obavljanja posla ili sjedištu tvrtke.

2. Korak – Nakon izdane potvrde poslodavac može zaposliti stranog radnika.

Nakon izdane potvrde, državljanin trećih zemalja može raditi na području cijele Hrvatske i ne mora tražiti dozvolu za boravak i rad.

 

Kako zaposliti državljanina trećih zemalja putem dozvole za boravak i rad?

Koraci za zapošljavanje državljana trećih zemalja putem dozvole za boravak i rad:

1. Korak – Zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje test tržišta rada u kojem će Zavod provjeriti postoji li osoba koje ispunjavaju uvjete za zapošljavanje. Za prijavu u sustav Zavoda bit će potrebna vjerodostojnica, kao npr. Fina certifikat ili mToken.

Poslodavci za određena zanimanja nisu obavezni zatražiti provođenje testa tržišta rada, čiji se popis nalazi ovdje.

2. Korak – Ako se utvrdi da nema osoba traženog profila u evidenciji nezaposlenih, Zavod će vas obavijestiti o tome i uputiti na podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad za državljana treće zemlje.

3. Korak – Poslodavac u roku od 90 dana od primitka obavijesti mora zatražiti zahtjev za dozvolu za rad i boravak u policijskoj upravi ili postaji, online ili na novom sustavu zapošljavanja stranaca.

4. Korak – Zapošljavanje radnika moguće je tek nakon što je dobivena dozvola za boravak i rad.

 

Koliko može trajati dozvola za boravak i rad?

 • Dozvola traje do vremena potrebnog za obavljanje posla, a maksimalno do godinu dana uz mogućnost produljenja.
 • Zahtjev za produljenje predaje se najkasnije 30 dana prije isteka važeće dozvole za boravak i rad.
 • U slučaju nastavka rada kod istog poslodavca, zahtjev za produljenje podnosi se u policijskoj upravi ili postaji prema mjestu boravišta državljanina treće zemlje.
 • U slučaju promjene poslodavca, novi poslodavac podnosi zahtjev prema navedenim koracima.

 

Koliko traje radna dozvola za sezonske radnike?

 • Sezonski rad ne može trajati dulje od 6 mjeseci unutar godine, a u slučaju zapošljavanja u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu, sezonski rad može trajati do 90 dana tijekom kalendarske godine.

 

Za više informacija o uslugama računovodstva ili pitanja vezana za zapošljavanje, kontaktirajte nas putem e-mail adrese aestus@aestus.hr ili putem kontakt forme.

Ostali članci

Vodič kroz godišnji financijski izvještaj za poduzetnike

04.04.2024

Kraj travnja označava i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Računovodstvo ga sastavlja, a poduzetnik je taj koji ga potvrđuje. Kako bi znali što potpisujete, u nastavku pročitajte od kojih se podataka sastoje godišnji financijski izvještaji, zašto ih poduzetnici moraju dostavljati FINA-i, kako očitati važne informacije o poslovanju, kako poduzeće posluje te koliko poreza na […]

Novi kolektivni ugovor za graditeljstvo

20.03.2024

Nove izmjene i dopune kolektivnog ugovora potpisane su 20. veljače 2024. godine i donose promjene vezane za plaće radnika u graditeljstvu. Što se sve promijenilo za građevinare,  koje su nove minimalne plaće, saznajte u nastavku članka.   Što se promijenilo u novom kolektivnom ugovoru za graditeljstvo? Minimalna bruto plaća povećala se do 15%, ovisno o […]

Potpora za samozapošljavanje – kako izbjeći greške?

12.03.2024

Nezaposleni ste i želite pokrenuti vlastito poslovanje? HZZ i u 2024. godini provodi mjere aktivnog zapošljavanja. Jedna od mjera je potpora za samozapošljavanje čiji maksimalni iznos ove godine iznosi 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava za ulaganje u digitalna i zelena radna mjesta te 7.000,00 eura kroz mjeru “Biram Hrvatsku”. Potpora […]

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

27.02.2024

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Parra: Za računovođe koji rade pametnije

13.02.2024

Pozivamo Vas na event na kojem ćemo predstaviti aplikaciju Parra. Sudjelovanje je besplatno, a obrazac za prijavu je u nastavku. Vidimo se!

14 najčešćih pitanja o napojnicama

Nova porezna reforma koja je stupila na snagu 1. siječnja 2024. donosi brojne promjene, jedna od njih odnosi se na promjene u načinu obrade napojnica. Uveden je novi sustav fiskalizacije napojnica, koji omogućava korisnicima da svoje napojnice ostavljaju i putem kartica. U nastavku donosimo 14 najčešćih pitanja o napojnicama postavljenih od strane poduzetnika.   Tko […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.