Aestus
13.02.2024
14 najčešćih pitanja o napojnicama
Što sve poduzetnici moraju znati o fiskalizaciji napojnica? Saznajte u nastavku.

Nova porezna reforma koja je stupila na snagu 1. siječnja 2024. donosi brojne promjene, jedna od njih odnosi se na promjene u načinu obrade napojnica. Uveden je novi sustav fiskalizacije napojnica, koji omogućava korisnicima da svoje napojnice ostavljaju i putem kartica.

U nastavku donosimo 14 najčešćih pitanja o napojnicama postavljenih od strane poduzetnika.

 

Tko može primiti napojnice?

 • Svaki poduzetnik koji obavlja djelatnost gdje je to prihvatljivo, kao što je ugostiteljstvo, frizerske usluge, kozmetičarske usluge, trgovina i sl.
 • Ako poduzetnik odluči prihvaćati napojnice, isto mora navesti u vlastitom internom aktu.

 

Što mora sadržavati interni akt poduzetnika koji prihvaća napojnice?

 • U internom aktom mora navesti ime i prezime djelatnika, način isplate npr. gotovina, tekući račun ili žiro račun, rok isplate napojnice te način podjele između djelatnika (npr. 30% iznosa u smjeni).
 • Besplatan primjer internog akta za poduzetnika koji prihvaća napojnice u prometu gotovinom preuzmite ovdje.
 • Napomena: u cjeniku se ne smije navoditi napojnica jer je u tom slučaju na nju potrebno platiti PDV.

 

Kako na računu prikazujem napojnicu?

 • Na računu se ne prikazuje iznos napojnice, već obveznik fiskalizacije ima obvezu da uz fiskalizirani račun prijavi ostvarenu napojnicu putem električnog naplatnog uređaja tako da navede iznos napojnice i način njezina davanja (gotovina ili kartica).

 

Kako se vodi evidencija napojnica, ako su neke plaćene u gotovini, a neke karticama?

 • Napojnice u gotovini evidentiraju se i prate kroz posebnu evidenciju ručno ili u sklopu fiskalne blagajne koju su pružatelji programskog rješenja odgovorni prilagoditi novim propisima.
 • Evidencija se vodi pojedinačno po zaposleniku te mora biti postavljena tako da se u bilo kojem trenutku može vidjeti stanje primljenih napojnica.
 • Točnost evidencije je važna zbog isplate napojnica zaposlenicima, a posebno u dijelu isplata napojnica u gotovini.

 

Ulazi li iznos napojnica u blagajnički maksimum?

 • Iznos primljenih napojnica ne ulazi u iznos blagajničkog maksimuma.

 

Fiskaliziraju li se samo napojnice plaćene putem kartica?

 • Neovisno je li način plaćanja napojnice bio u gotovini ili putem kartice, primatelj napojnice dužan je primitak prijaviti naknadnom fiskalizacijom Poreznoj upravi i Ministarstvu financija putem uspostavljene elektroničke veze.
 • Obveznik fiskalizacije može dostaviti podatak samo kod izdanog računa koji sadrži JIR (Jedinstveni identifikator računa) i ZKI (Zaštitni kod izdavatelja).

 

Što napraviti ako uređaj za fiskalizaciju prestane raditi?

 • Potrebno je ručno napisati račun, uvesti ga u knjigu računa te u roku od pet dana uspostaviti rad naplatnog uređaja.
 • U slučaju da je fiskalna blagajna u funkciji, ako obveznik fiskalizacije nakon slanja zahtjeva za prijavu napojnice nije dobio poruku uspješne dostave podataka o napojnici, dužan je naknadno ponoviti slanje zahtjeva u roku dva dana.

 

Može li se dati napojnicu kao pravna osoba na R1?

 • Da, može se. Tada se napojnica koju daje pravna osoba može evidentirati kao trošak razdoblja, ako se plaća putem kartice firme.

 

Moram li isplatiti napojnice radniku?

 • Da, ako poduzetnik u internom aktu navodi da prihvaća napojnice.
 • Rok za isplatu nije zakonski određen, no preporučuje se da se ukupan iznos primljenih napojnica za tekući mjesec isplati do 15. idućeg mjeseca.
 • Ako će se napojnice isplaćivati u gotovini, tada se taj iznos napojnice ne mora prije toga položiti na poslovni račun, ali je važno za isplatu osigurati odgovarajuću dokumentaciju (najbolje blagajničku isplatnicu, potpisanu od davatelja i primatelja) na dan isplate.

 

Smije li vlasnik zadržati sve napojnice?

 • U slučaju da vlasnik odluči prihvaćati napojnice u svom poduzeću, dužan je putem internog akta utvrditi kako će se napojnice raspodijeliti među zaposlenicima, pri čemu ne može zadržati sve napojnice isključivo za sebe.

 

Isplaćuju li se napojnice uz plaću ili odvojeno?

 • Moguće je oboje. U internom aktu mora biti naveden rok isplate koji može biti npr. dnevno, tjedno ili mjesečno.

 

Koliki iznos napojnica je neoporeziv?

 • Napojnice sve do iznosa od 3.360,00 eura po osobi na godišnjoj razini su neoporezive.
 • Informacije o ostalim neoporezivim primicima za 2024. godinu pronađite ovdje.

 

Kako mogu znati koliko je novi radnik do sada ostavio napojnica?

 • Poslodavci putem sustava e-Porezna i OIB-a radnika mogu provjeriti isplaćene neoporezive napojnice tijekom godine. Ovo za vas može napraviti računovođa.
 • Studenti i učenici prije provjere moraju dati izjavu o pristanku korištenja svog OIB-a u te svrhe.

 

Što ako prijeđem neoporezivi iznos napojnica?

 • Sve više od navedenog iznosa oporezuju se po stopi od 20% poreza na drugi dohodak.

 

Za više informacija o uslugama računovodstva ili pitanja vezana za napojnice, kontaktirajte nas putem e-mail adrese aestus@aestus.hr ili putem kontakt forme.

Ostali članci

Vodič kroz godišnji financijski izvještaj za poduzetnike

04.04.2024

Kraj travnja označava i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Računovodstvo ga sastavlja, a poduzetnik je taj koji ga potvrđuje. Kako bi znali što potpisujete, u nastavku pročitajte od kojih se podataka sastoje godišnji financijski izvještaji, zašto ih poduzetnici moraju dostavljati FINA-i, kako očitati važne informacije o poslovanju, kako poduzeće posluje te koliko poreza na […]

Novi kolektivni ugovor za graditeljstvo

20.03.2024

Nove izmjene i dopune kolektivnog ugovora potpisane su 20. veljače 2024. godine i donose promjene vezane za plaće radnika u graditeljstvu. Što se sve promijenilo za građevinare,  koje su nove minimalne plaće, saznajte u nastavku članka.   Što se promijenilo u novom kolektivnom ugovoru za graditeljstvo? Minimalna bruto plaća povećala se do 15%, ovisno o […]

Potpora za samozapošljavanje – kako izbjeći greške?

12.03.2024

Nezaposleni ste i želite pokrenuti vlastito poslovanje? HZZ i u 2024. godini provodi mjere aktivnog zapošljavanja. Jedna od mjera je potpora za samozapošljavanje čiji maksimalni iznos ove godine iznosi 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava za ulaganje u digitalna i zelena radna mjesta te 7.000,00 eura kroz mjeru “Biram Hrvatsku”. Potpora […]

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

27.02.2024

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Parra: Za računovođe koji rade pametnije

13.02.2024

Pozivamo Vas na event na kojem ćemo predstaviti aplikaciju Parra. Sudjelovanje je besplatno, a obrazac za prijavu je u nastavku. Vidimo se!

Kako zaposliti stranog radnika u Hrvatskoj?

15.01.2024

Razmišljate o zapošljavanju novih radnika, no suočavate se s izazovima trenutne situacije na hrvatskom tržištu rada? Jedno od mogućih rješenja jest zapošljavanje stranih radnika. Prošle godine ukupno je izdano 172.499 dozvola za rad od kojih najviše za djelatnost graditeljstva te turizma i ugostiteljstva. No, tko i na koji način može zaposliti stranca? U nastavku članka […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.