07.01.2021
Vaučeri za zaštitu intelektualnog vlasništva MSP-ova
Povećajte svoje prihode, reputaciju i otvorite vrata novim tržištima korištenjem bespovratnih sredstava za registraciju intelektualnog vlasništva.

Jeste li znali da mala i srednja poduzeća (MSP) predstavljaju 99 % svih poduzeća u Europskoj uniji, a samo 9% njih je registriralo svoja prava intelektualnog vlasništva.  S druge strane, MSP-ovi s registriranim pravom intelektualnog vlasništva imaju prihod po zaposleniku veći za 32%. Također, 54% tvrtki zabilježilo je pozitivan utjecaj registracije prava intelektualnog vlasništva na ukupan prihod, reputaciju i pristup novim tržištima.

 

Što je intelektualno vlasništvo?

 • Nematerijalna imovina,  točnije kreativna ili umjetnička realizacija neke ideje koja je plod ljudskog intelekta, čija je vrijednost u umnožavanju, upotrebi i prikazivanju drugim ljudima.
 • S obzirom da se radi o nematerijalnoj imovini koju je nemoguće fizički zaštititi, razvijen je odgovarajući sustav pravne zaštite intelektualnog vlasništva koji se odnosi na:
  • autorsko i srodna prava – služe za ograničenje raspolaganja književnim, znanstvenim ili umjetničkim djelima, te djelima iz drugih područja stvaralaštva.
  • industrijsko vlasništvo –  patenti, žigovi (zaštitni znakovi), industrijski dizajn, oznake zemljopisnog podrijetla i izvornosti i ostalo.

 

Kako do financiranja zaštite prava intelektualnog vlasništva?

 • Fond za MSP-ove je program u okviru kojeg se nude bespovratna sredstva za omogućavanje pristupa pravima intelektualnog vlasništva.
 • Namijenjen je uslugama preddijagnostičkog ispitivanja IV-a (IP scan) i/ili prijavama žigova i dizajna.

 

Što podrazumijeva preddijagnostičko ispitivanje i prijava žigova i dizajna?

 • Preddijagnostičko ispitivanje intelektualnog vlasništva ključno je za izradu strategije intelektualnog vlasništva MSP-a kao poduzeća. Stručnjaci za intelektualno vlasništvo će razmotriti poslovni model MSP-ova, njihove proizvode i/ili usluge i planove za rast da bi zajednički formulirali strategiju. Navedeno može pomoći MSP-ovima u odlučivanju o tome za koja se prava intelektualnog vlasništva prijaviti, kako razviti portfelj prava intelektualnog vlasništva ako već imaju registrirana prava i kako planirati strategiju za budućnost.
 • Žigovi i dizajni mogu se prijaviti u jednom od nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo EU-a (nacionalna razina), u Uredu za intelektualno vlasništvo Beneluksa (regionalna razina) ili u EUIPO-u (obuhvaća sve države članice EU-a). U slučaju da je žig i/ili dizajn u vlasništvu dvaju ili više MSP-ova, samo jedan od njih može podnijeti zahtjev za bespovratna sredstva kao podnositelj zahtjeva i dobiti povrat sredstava.

 

Koliki je postotak financiranja vaučerom za intelektualno vlasništvo MSP-ova?

 • 50% popusta na uslugu br. 1 – osnovnu pristojbu za prijavu nacionalnih žigova i dizajna te onih na razini EU-a
 • 75% popusta na cijenu usluge br. 2 – preddijagnostika Vašeg intelektualnog vlasništva (IP scan).

 

Koji je iznos sufinanciranja?

 • Maksimalni iznos povrata sredstava iznosi 800,00 EUR po podnositelju.

 

Tko se može prijaviti?

 • Fond za MSP-ove namijenjen je izravno malim i srednjim poduzećima sa sjedištem u jednoj od 27 država članica EU-a.

 

Kako se prijaviti?

 • Prijava je moguća unutar pet razdoblja prema sljedećem rasporedu:
  • 1. faza – od 11. siječnja 2021. do 31. siječnja 2021.
  • 2. faza – od 1. ožujka 2021. do 31. ožujka 2021.
  • 3. faza – od 1. svibnja do 31. svibnja 2021.
  • 4. faza – od 1. srpnja do 31. srpnja 2021.
  • 5. faza – od 1. rujna 2021. do 30. rujna 2021.
 • Za uslugu br. 1 ili uslugu br. 2, odnosno za kombinaciju tih dviju usluga, može se podnijeti samo jedna prijava.
 • Ako u nekoj fazi podnesete prijavu za jednu uslugu, prijavu za drugu uslugu možete podnijeti u jednoj od sljedećih faza.
 • Bespovratna sredstva odobravat će se po načelu prvenstva prijave.

 

Prijave započinju 11. siječnja 2021., a ostale informacije vezano za način prijave i potrebnu dokumentaciju pronađite ovdje.

Za sve dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese [email protected] ili putem kontakt forme.

 

Vaš, Aestus tim.

Ostali članci

Što donosi nova porezna reforma u 2021. godini?

17.12.2020

Aestus knjigovodstveni tim vodi računa o tome da naši klijenti budu informirani o novim zakonskim izmjenama i propisima. S obzirom da se teško snaći u tom moru zakona, sastavili smo jednostavan i razumljiv popis svih poreznih izmjena koje stupaju na snagu u 2021. godini. Jednako tako, možete vidjeti kako izgleda primjer knjigovodstvenog obračuna novog iznosa […]

Tražimo fullstack developera u Rijeci ili Osijeku

03.12.2020

Tko smo mi?  Aestus Grupa se bavi konzaltingom, knjigovodstvom i izradom rješenja koja čine poslovanje bržim i točnijim kako interno, tako i za brojne klijente. Od osnutka smo stekli 300+ zadovoljnih klijenata, a naš je tim narastao na 27 osoba.   Naša kultura je naša najveća prednost. Integritet, transparentnost, inovativnost i snaga argumenata su naše ključne […]

Tražimo junior developera u Rijeci ili Osijeku

Tko smo mi? Aestus Grupa se bavi konzaltingom, knjigovodstvom i izradom rješenja koja čine poslovanje bržim i točnijim kako interno, tako i za brojne klijente. Od osnutka smo stekli 300+ zadovoljnih klijenata, a naš je tim narastao na 27 osoba.   Naša kultura je naša najveća prednost. Integritet, transparentnost, inovativnost i snaga argumenata su naše […]

Koji su limiti za isplatu bonusa i božićnice?

01.12.2020

Poslodavci krajem godine najčešće svojim zaposlenicima isplaćuju božićnice koje često nazivamo i trinaesta plaća. Osim božićnice, postoje i druge vrste primitaka koje se isplaćuju zaposlenicima dodatno uz plaću. U nastavku donosimo koje neoporezive naknade možete isplatiti i koji su limiti.   Što su neoporezive naknade? Neoporezive naknade predstavljaju iznos novca koji poslodavac može isplatiti svom […]

Financijska analiza poslovanja

23.11.2020

Financijska analiza Vam pruža uvid u neiskorištene mogućnosti za optimizaciju troškova i povećanje efikasnosti. Također, kako bi koristili bespovratna sredstava EU fondova, morate zadovoljiti određene uvjete, stoga je važno da reagirate već danas i spremno dočekate novu poslovnu godinu. Javite se za besplatnu analizu koju vrše stručnjaci Aestus tima.

Potpora za očuvanje radnih mjesta listopad – prosinac

27.10.2020

Aktualna pandemija koronavirusa negativno utječe na poslovanje većine tvrtki u Hrvatskoj. Ukoliko vodite svoju firmu, znamo da Vas zanimaju novosti o potporama. Za početak, važno je da znate da je trajanje mjera produženo do prosinca 2020. godine, a u nastavku donosimo nove uvjete potpora za očuvanje radnih mjesta i skraćeno radno vrijeme. U slučaju da […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.