Aestus
20.04.2023
Kalkulator plaće za 2023. godinu

Treba vam izračun plaće iz bruto u neto ili obrnuto? Želite vidjeti ukupan trošak plaće? U nastavku pronađite jednostavan i brz kalkulator plaće koji vam u samo nekoliko koraka daje sve ključne informacije o plaći i njenoj strukturi.

*Kalkulator vrijedi samo za plaće isplaćene u 2023. godini!


Bruto 1
Neto
NaslovOsnovicaPostotakIznos
Bruto 1
Mirovinsko I. stup
Mirovinsko II. stup
Dohodak
Osobni odbitak
Porezna osnovica
Porez po stopi 20%
Porez po stopi 30%
Ukupno porez
Smanjenje poreza -
Prirez
Ukupno porez i prirez
Neto
Doprinos za zdravstveno osiguranje
Bruto 2 - Ukupan trošak plaće

Što je bruto 1? Koja je definicija osobnog odbitka? Odgovore donosimo u našem rječniku računovodstvenih pojmova.

 

Najčešća pitanja:

 

1. Koja je razlika između bruto 1, bruto 2 i neto plaće?

 • Bruto 2 plaća također se naziva ukupan trošak plaće ili ukupan trošak poslodavca te je najveći od navedenih. Izračunava se tako da se na bruto 1 plaću zbroji doprinos za zdravstveno osiguranje.
 • Bruto 1 plaća prikazuje iznos plaće prije odbitka poreza, prireza i doprinosa. Bruto 1 plaća koristi se za dobivanje svih ostalih iznosa.
 • Neto plaća najmanja je od navedenih tri i prikazuje plaću koju zaposlenik zapravo prima na svoj račun. Iznos neto plaće izračunava se tako da se od dohotka oduzmu porez i prirez.

 

2. Koje vrste doprinosa poslodavci plaćaju za zaposlenike?

 • Poslodavci su obvezni plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, odnosno doprinose iz plaće i doprinose na plaću.
 • Poduzetnici koji imaju zaposlenike mlađe od 30 godina imaju pravo na oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje tijekom prvih pet godina od dana kada su zaposleni.

 

3. Kako izračunati iznose doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje?

 • Doprinosi za mirovinsko osiguranje izračunavaju se kao postotak od bruto 1 plaće, odnosno 15% za I. stup i 5% za II. stup mirovinskog osiguranja.
 • Doprinos za zdravstveno osiguranje iznosi 16,50% iznosa bruto 1 plaće te zajedno zbrojeno predstavlja bruto 2.

 

4. Kako izračunati poreznu osnovicu?

 • Porezna osnovica utvrđuje se tako da se od dohotka oduzme osobni odbitak. Osnovni osobni odbitak iznosi 530,90 ​eura te se povećava ako zaposlenik na sebe ima prijavljeno dijete ili uzdržavanog člana.

 

5. Kako se izračunava porez na dohodak?

 • Ovisno o visini oporezivog dijela plaće, porez na dohodak plaća se na poreznu osnovicu po stopama od 20% za mjesečne iznose do 3.981,69 eura i 30% za iznose iznad 3.981,69 eura.

 

6. Kako se može smanjiti ukupan trošak plaće?

 • Poslodavac ne može samostalno smanjiti iznos bruto 2 plaće. No, može smanjiti dodatne troškove kao što je trošak poreza kroz tzv. neoporezive primitke poput naknada za prijevoz, smještaj, prehranu ili vrtić.
 • Osim toga, poslodavac može smanjiti ukupne troškove za doprinose na plaću ako iskoristi određene poticaje ili subvencije koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje, poput potpora za zapošljavanje, pripravništvo ili stalne sezonce. Sve aktualne potpore i poticaje za poslodavce pronađite ovdje.

 

Za sve ostale informacije te usluge računovodstva javite nam se putem kontakt forme ili putem email-a aestus@aestus.hr.

Ostali članci

Zapošljavanje učenika i studenata

29.05.2024

Kraj školske / akademske godine i ljetni praznici predstavljaju odličnu priliku za zapošljavanje učenika i studenata. Naš Aestus računovodstveni tim izdvaja važne informacije za sve poslodavce koji planiraju zaposliti učenike i studente.   Kada je moguće zaposliti učenika? Učenici se mogu zapošljavati isključivo za vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika. U 2024. godini ljetni praznici započinju […]

10 najčešćih pitanja o godišnjem odmoru

23.04.2024

Planirate godišnji odmor svojih zaposlenika? Prema zakonu o radu, godišnji odmor je pravo zaposlenika i obveza poslodavca u svrhu obnavljanja psihofizičkih sposobnosti potrebnih za siguran i uspješan rad. Znate li koja su vaša prava za korištenje godišnjeg odmora i koji je minimalni broj dana godišnjeg odmora na koji ostvarujete pravo? U nastavku donosimo 10 najčešćih […]

Vodič kroz godišnji financijski izvještaj za poduzetnike

04.04.2024

Kraj travnja označava i rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja. Računovodstvo ga sastavlja, a poduzetnik je taj koji ga potvrđuje. Kako bi znali što potpisujete, u nastavku pročitajte od kojih se podataka sastoje godišnji financijski izvještaji, zašto ih poduzetnici moraju dostavljati FINA-i, kako očitati važne informacije o poslovanju, kako poduzeće posluje te koliko poreza na […]

Novi kolektivni ugovor za graditeljstvo

20.03.2024

Nove izmjene i dopune kolektivnog ugovora potpisane su 20. veljače 2024. godine i donose promjene vezane za plaće radnika u graditeljstvu. Što se sve promijenilo za građevinare,  koje su nove minimalne plaće, saznajte u nastavku članka.   Što se promijenilo u novom kolektivnom ugovoru za graditeljstvo? Minimalna bruto plaća povećala se do 15%, ovisno o […]

Potpora za samozapošljavanje – kako izbjeći greške?

12.03.2024

Nezaposleni ste i želite pokrenuti vlastito poslovanje? HZZ i u 2024. godini provodi mjere aktivnog zapošljavanja. Jedna od mjera je potpora za samozapošljavanje čiji maksimalni iznos ove godine iznosi 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava za ulaganje u digitalna i zelena radna mjesta te 7.000,00 eura kroz mjeru “Biram Hrvatsku”. Potpora […]

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

27.02.2024

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.