Aestus
29.06.2023
Koja je razlika između neto, bruto 1 i bruto 2 plaće?

Računovođa vam stalno spominje neto, bruto 1 i bruto 2, a vi niste sigurni što to točno znači? U ovom članku saznajte što je neto, bruto 1, a što bruto 2 plaća. Koje su razlike, kako ih izračunati te kako kao poslodavac možete smanjiti njihov trošak.

 

Što je neto plaća?

 • To je iznos kojeg zaposlenik stvarno prima na račun. Računa se tako da se od bruto 1 plaće odbiju porez, prirez i doprinosi.

 

Što je bruto 1?

 • Bruto 1 ili bruto plaća je iznos koji zaposlenik dogovara s poslodavcem kao mjesečni iznos plaće prije odbijanja poreza, doprinosa i drugih obveznih davanja.
 • Ovisno o djelatnosti, visina bruto plaće, osim ugovorom o radu, može biti regulirana i kolektivnim ugovorima ili propisima države.
 • Minimalna bruto 1 plaća u Hrvatskoj iznosi 700,00 eura.

 

Što se obračunava iz bruto 1?

 • Iz iznosa bruto 1 plaće obračunavaju se:
  • doprinosi za mirovinsko osiguranje,
  • porezi i prirez.
 • Poslodavac iz bruto plaće obračunava 15% za 1. stup mirovinskog osiguranja i 5% za 2. stup mirovinskog osiguranja. Navedeno se ne primjenjuje na osobe koje su imale prvo zaposlenje prije 1.1. 2002. godine, a starije su od 40 godina.
 • Porezi se primjenjuju na poreznu osnovicu po stopi od 20% za plaće do 3.981,69 eura. Za plaće veće od navedenog iznosa primjenjuje se stopa od 30%.
 • Stopa prireza ovisi o mjestu prebivališta zaposlenika. Npr. ako zaposlenik živi u Rijeci stopa prireza iznosi 13%.

 

Što je bruto 2 i kako se računa?

 • Ukupan trošak plaće ili bruto 2 sastoji se od iznosa bruto 1 plaće zaposlenika i doprinosa za zdravstveno osiguranje čija stopa iznos 16,50%.
 • Iznos bruto 2 plaće računa se se tako da se zbroji iznos bruto 1 plaće s doprinosom za zdravstveno osiguranje (16,50% od bruto 1 plaće).

 

Primjer izračuna ukupnog troška plaće:

Bruto 1: 1.000,00 eura

Doprinos za zdravstveno osiguranje (16,50%): 1.000,00 * 0,165 = 165,00 eura

Bruto 2: 1.000,00 + 165,00 = 1165,00 eura

 

Kako se obračunava plaća umirovljenika u radnom odnosu?

 • Kako bi umirovljenik zadržao pravo na cijelu mirovinu s poslodavcem mora ugovoriti radni odnos na maksimalno 4 sata dnevno.
 • Važno je napomenuti da su stope poreza i doprinosa kod obračuna plaće za umirovljenika iste kao i kod drugih zaposlenika.
 • Razlika između zaposlenika i umirovljenika u radnom odnosnu jest osobni odbitak.
 • Osobni odbitak tijekom godine može koristiti samo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kod kojeg se nalazi porezna kartica, što znači da drugi isplatitelj odnosno poslodavac ne može koristiti osobni odbitak.
 • Umirovljenik kroz raspodjelu osobnog odbitka može zatražiti da se postotak osobnog odbitak prebaci i kod poslodavca.

 

Kako optimizirati troškove plaća?

 • U dogovoru sa zaposlenikom prilikom dogovora o plaći, moguće je optimizirati trošak plaće korištenjem neoporezivih primitaka, poput onih za putne troškove, prijevoz, prehranu, smještaj, nagrade i sl.
 • Također, osim fiksnog dijela plaće, postoji mogućnost isplate i varijabilnog dijela koji može biti isplaćen kroz neoporezive primitke te se može isplaćivati mjesečno, kvartalno ili godišnje. Ovdje možete pronaći više informacija o vrstama i iznosima neoporezivih primitaka u 2023.
 • Ako je zaposlenik mlađi od 30 godina, poslodavac ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja doprinosa na osnovicu za mladu osobu. Što znači da poslodavac ne treba platiti trošak zdravstvenog osiguranja.

 

Kako izračunati neto plaću iz bruto 1 plaće?

 • Na slici niže nalazi se primjer izračuna neto plaće od minimalne bruto 1 plaće u iznosu od 700,00 eura za osobu koja ima prebivalište u Rijeci.

 

Kalkulator plaće - Neto plaća
 

 • Isprobajte naš kalkulator plaće s ključnim informacijama o plaći i strukturi plaće.

 

Neki od pojmova poput osobnog odbitka vam nisu posve jasni? Takve i slične pojmove koje čujete od svog računovođe možete pogledati u našem malom rječniku računovodstvenih pojmova.

Ostali članci

Kako obračunati dnevnice i putne troškove?

27.02.2024

Zanima Vas kako obračunati dnevnice za službeno putovanje? Kako ispuniti putni nalog i koja je obvezna dokumentacija za isplatu putnih troškova? Evo što je sve potrebno za ispravan obračun i isplatu dnevnica i putnih troškova te koji su prihvatljivi, a koji neprihvatljivi troškovi. Također, u nastavku možete preuzeti primjer putnog naloga i loko vožnje.   […]

Parra: Za računovođe koji rade pametnije

13.02.2024

Pozivamo Vas na event na kojem ćemo predstaviti aplikaciju Parra. Sudjelovanje je besplatno, a obrazac za prijavu je u nastavku. Vidimo se!

14 najčešćih pitanja o napojnicama

Nova porezna reforma koja je stupila na snagu 1. siječnja 2024. donosi brojne promjene, jedna od njih odnosi se na promjene u načinu obrade napojnica. Uveden je novi sustav fiskalizacije napojnica, koji omogućava korisnicima da svoje napojnice ostavljaju i putem kartica. U nastavku donosimo 14 najčešćih pitanja o napojnicama postavljenih od strane poduzetnika.   Tko […]

Kako zaposliti stranog radnika u Hrvatskoj?

15.01.2024

Razmišljate o zapošljavanju novih radnika, no suočavate se s izazovima trenutne situacije na hrvatskom tržištu rada? Jedno od mogućih rješenja jest zapošljavanje stranih radnika. Prošle godine ukupno je izdano 172.499 dozvola za rad od kojih najviše za djelatnost graditeljstva te turizma i ugostiteljstva. No, tko i na koji način može zaposliti stranca? U nastavku članka […]

Potpore za samozapošljavanje u 2024.

04.01.2024

Želite otvoriti tvrtku i za to iskoristiti potpore za samozapošljavanje? Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavlja sa aktivnom politikom zapošljavanja i u 2024. godini, a svi poduzetnici u nastajanju svoje poslovne planove mogu predati do 30. rujna 2024. Prijavitelji ove godine mogu dobiti do 27.000,00 eura. Navedeni iznos može se osigurati korištenjem 5.000,00 eura dodatnih sredstava […]

Koji su neoporezivi primici i njihovi limiti u 2024. godini?

14.12.2023

Želite nagraditi zaposlenika za radni rezultat ili isplatiti stipendiju studentu? Zanima Vas koje vrste neoporezivih primitaka se mogu isplatiti i koji su njihovi limiti u 2024. godini? Aestus računovodstveni tim Vam u nastavku donosi popis neoporezivih primitaka, naknada, nagrada i stipendija te maksimalne iznose do kojih na njih niste obvezni platiti porez na dohodak. Prema Pravilniku […]

Stupimo u kontakt!

Uz Aestus Grupu pretvorite ideje u stvarnost.